:: Forum › LANDSDÆKKENDE KONGRES FOR DETEKTORBRUGERE -
-> Vores hobby

#1: LANDSDÆKKENDE KONGRES FOR DETEKTORBRUGERE - Forfatter: Thosland [JanH]Thosland IndlægSkrevet: Ons Jul 30, 2014 7:47 pm
    ----
I fortsættelse af denne tråd: detectingpeople.dk/For...html#43012

FOR ALLE SOM HAR TID OG LYST TIL AT DELTAGE I ARRANGERING OG DISKUSSION AF EN KOMMENDE KONGRES FOR DETEKTORBRUGERE.

Formålet med kongressen er 1) at blive enige om og nedfælde en generel konsensus for, hvordan præmisserne for vores hobby skal være, og 2) at udpege et antal personer, der kan fungere som repræsentantskab og officielt talerør for vores hobby (kongressens deltagere stemmer om de opstillede) i en tidsafgrænset periode.

#2: Re: LANDSDÆKKENDE KONGRES FOR DETEKTORBRUGERE - Forfatter: Thosland [JanH]Thosland IndlægSkrevet: Ons Jul 30, 2014 7:54 pm
    ----
Referat af poster fra den anden tråd:

JanH skrev:
Henrikras skrev:
Eneste andet alternativ! lav en organisation som repræsentere
hobbyen og start en konstruktiv dialog med NM / kulturstyrelsen..
Slut..

HØRT! :tommel:

Og det hører til som første punkt på den anden liste og i den anden tråd: 7 ØNSKER TIL DETEKTORVERDENEN :yes:

- At detektorbrugere og foreninger (f.eks. SDA i samarbejde med de eksisterende foreninger) indkalder samtlige detektorbrugere, der ser sig selv som sådan, til en landsdækkende kongres, hvis eneste formål er, at etablere en uvildig og uafhængig komité/repræsentantskab, bestående af et antal medlemmer af forsamlingen, der er flertalsgodkendt til at tale på alles vegne i en periode på f.eks. 2 år el. lign., i en interesseorganisation for amatørarkæologer. Den må ikke være selvbestaltet, men skal have størst mulig opbakning fra flest mulige brugere.

Det er ikke umuligt og heller ikke uoverstigeligt svært, men det kræver at nogle tager teten (SDA f.eks.) og har klare kriterier for mindstemål af succes (f.eks. mindst 500 deltagere, hvis man med en vis sikkerhed kan sige, at der er 5000 brugere i alt - dette kun et tænkt eksempel)

Kort sagt: Amatørarkæologien er på nuværende tidspunkt NØDT TIL at have en officiel kanal eller et politisk organ, ganske ligesom andre hobbies har landsdækkende organisationer - især efter mindst 35 år på banen. Den indgår tilmed i samarbejde med statslige institutioner, hvilket yderligere understreger nødvendigheden, sådan at vores elskede hobby ikke blot blir reguleret i stykker over hovedet på os.

krausei skrev:
Nemlig JanH.

Jeg har tidligere luftet lignende tanker med repræsentanter for både Harja og Thy-Mors, samt i Midtjysk Detektorforening, hvor jeg er formand.

Men vi skal have alle detektorfolk med uanset foreningsmæssigt tilhørsforhold med respekt for individualister. Det her handler ikke om foreninger, men om den enkelte detektorførers "arbejdsbetingelser" - og om bevarelse af vores fælles kulturarv.

Jeg kunne godt se initiativet komme fra SDA eller måske blot fra en kreds af ildsjæle - vigtigst er, at det munder ud i noget nyt - helt uafhængigt af eksisterende foreninger, så vi slipper for gammelt nag og lig i lasten.


Henrikras skrev:
Er det her ikke en mulighed for et møde via Web... office.microsoft.com/d...27099.aspx
Såvidt jeg kan læse kan man endda deltage i mødet uden en linc konto (Microsoft bruger).
Mon ikke man kan lave afstemninger også, plus live video....
Folk kunne samle sin i klubber / private hjem på dagen /aften det løb af stablen.


JanH skrev:
Jeg tror også, man kan lave live-gruppesnak på Skype?

Under alle omstændigheder ville det måske være en start at lave en tråd, hvor folk kan melde sig som deltagere til en arrangør-gruppe, der skal arbejde på at stable sådan et arrangement på benene? Det skal selvfølgelig også være folk, der har tid til og indsigt i at få det op at køre, og være 'bindende' at melde sig til gruppen, i form af mødepligt og forventning om løsning af pålagte opgaver, alt efter deltagernes evner og muligheder. En samling virkelig dedikerede ildsjæle er påkrævet.

Der kan også sagtens foregå yderligre rekruttering på FB og andre medier, samtidig. En arrangørgruppe på f.eks. 10-15 personer burde være passende (?) og kunne løfte opgaven med at ringe og skrive rundt til alle interessante parter f.eks. hen over vinteren, og holde indbyrdes møder for at aftale strategi og indhold - så der måske ligefrem kunne blive en kongres i foråret 2015?

Kongressen bør efter min ringe mening bestemt være en fysisk begivenhed - af mange årsager - men skal selvfølgelig både have opbakning af privatpersoner og foreninger undervejs, samt klare mål for indhold og resultater af selve begivenheden.


krausei skrev:
Mulighederne er mange for at mødes online i stedet for fysisk, men som du skriver Jan, bør en kongres afholdes med fysisk deltagelse.

Hvis ikke initiativet skal dø ud, så skal der en arrangørgruppe/initiativgruppe stables på benene snart - hvis du er med Jan, så deltager jeg også gerne i denne. Og jeg kender nok et par stykker mere, der vil med, men de melder sig nok på banen.

Og var det nu nogle, der i forvejen har en gruppe af folk bag sig, så gjorde det vel ikke noget? Evt. nogle foreningsrepræsentanter eller lignende - så kan vi komme til at dække et bredt udsnit af landets detektorfolk med forholdsvis få hug. Altså hvis Tellus, Bornholmerne, Harja, Sønderjyderne. Midtjysk Detektorforening, Thy-Mors, Odsherred o.fl..a. stillede med en repræsentant, så var vi hurtigt i gang.

Det må være tid til at se fremad og begrave tidligere stridigheder - her er en oplagt mulighed.


JanH skrev:
Kul på :tommel:

Hvis hver forening stiller med 1 repræsentant, plus de løse, når vi snildt op på 15-20 stykker, eller flere (hvor mange er reelt ønskeligt?). I praksis bør disse mødes og diskutere præmisserne for projektet og arbejdsfordelingen, samt vælge en 'gruppe i gruppen' på 2-4 mand, der tager de endelige beslutninger efter flertalsprincippet og uddelegerer de fortløbende opgaver til de andre medlemmer af hovedgruppen (og sig selv).

Gruppen har ingen rettigheder til at vedtage ting, der angår detektorhobbyen, men har udelukkende mandat til at organisere og strukturere en kommende kongres for detektorfolk, med flest mulige deltagere, hvis mål er 1) at nå til enighed om grundliggende principper for hobbyen, både nu og fremover, og 2) at vælge frivilligt opstillede kandidater til at udgøre et officielt organ for hobbyen på en periode på f.eks. 2 år (som ovenfor skitseret).

Jeg deltager gerne, hvis jeg får tilbuddet, eftersom jeg har tiden til det, men desværre ikke så mange fysiske ressurser eller kontakter (ikke engang en FB-profil) Blinks

Henrikras skrev:
To ting kom op i løbet af dagen;
Med hensyn til en landsdækkende organisation. Hvorfor ikke gøre det nemt og sige at en fra hver bestyrelse af de allerede udemærket velfungerede foreninger, danner styregruppen. De er allerede folkevalgte og hele landet bliver stort set repræsenteret.
Det kunne også være en ide at få de foreninger / sammenslutninger med som dækker amatør arkæologien.
Om det er formanden eller næstformanden eller hvem, er optil den enkelte klub/foreninge/sammenslutning selv af afgøre.
Wupti så har du 10-15 super engageret og dygtige personer til at danne styregruppen.
De må beslutte hvordan det videre forløb skal laves og hvad der skal arbejdes med.
Man kunne evt. i hver klub/foreningen tænke på at hæve kontingentet med F.eks. 5,kr som kunne gå til at drive sekretariatet i den nye landsdækkende org.
Kunsten er så at få alle dem med, også dem idag ikke er medlem nogen steder. Der kunne man lave en sidegren under den landsdækkende org., hvor man kunne tegne sig på.
Det at samle hele DK til en kongres, den tror jeg er svær. (Transport udgifter og tid).
Det behøves så heller ikke, da styregruppen allerede er bredt repræsenteret og folkevalgte.

Sorry at jeg gentager noget I lige har skrevet, men jeg ikke opdateret og vi skrev samtidig.


flemse skrev:
Nej, det skulle være noget helt nyskabende, nye øjne på problematikken - ikke Tordenskjolds soldater.

#3: Re: LANDSDÆKKENDE KONGRES FOR DETEKTORBRUGERE - Forfatter: Henrik [Henrikras]DK IndlægSkrevet: Ons Jul 30, 2014 8:48 pm
    ----
Måske en ide og stikke en finger i jorden rundt omkring via en selvbestaltet opstart styregruppen. (F.eks. dem som melder sig til via tråden her).
Som laver lidt undersøgelse;
1. Findes der opbakning fra landets nuværende foreninger...(kontakt til bestyrelser)
2. Er den store del uden tilhørsforhold eller medlemsskab overhovedet gearet / interesseret
i noget som helst. (Mange er meget anonyme, hvordan opnår man kontakt med dem?)
3. Facebook og forum afstemninger om interessen findes. (De mere synlige).

Hvis så det stadig ligner et "GO"..
Målsætning - drejebog - fremtid - økonomi - planlægning...
(Man kan vel ikke sætte en masse igang uden at have en plan).
Mange svar vil indeholde ord som National Museet, Danefæ o.s.v.
Bør der så ikke også foretages en korrespondance om emnet med NM (Peter Vang), om en landsdækkende organisation med X antal amatør arkæolog / detektor bruger overhovedet vil blive hørt ! Det er på deres bord mange ting vil ende...

#4: Re: LANDSDÆKKENDE KONGRES FOR DETEKTORBRUGERE - Forfatter: Steen Agersø [agersoe]Ærø IndlægSkrevet: Ons Jul 30, 2014 9:00 pm
    ----
Jeg er kommet lidt sent ind i læsningen af denne debat og forslaget om en kongres, som jeg opfatter det med det formål at skabe en form for paraply-organisation for detektorfolket. Ala FDM for de danske motorejere?
Jeg synes grundlæggende, at ideen er god og bidrager gerne, hvis nogen ønsker det.
Som det er nævnt vil det være uendelig vigtigt, at det klart defineres, hvad formålet med en kongres og en efterfølgende organisation skal være.
Jeg mener, at det må stå klart for enhver efter begivenheder de seneste 5-10 år, at detektorhobbyen er bedst funderet lokalt, når det gælder foreninger, klubber og grupper.
Derfor skal en organisation, efter min mening, på ingen måde forsøge at være en "storforening" for detektorfolket, men snarere en organisation på linje med FDM, en "fagforening" eller lignende, som tager sig af "det politiske", om man så må sige.
Altså de store overordnede ting, som foreningerne hver for sig ikke er store nok til, og hvor der er konsensus i foreninger, klubber og grupper om, at dette kan en sådan organisation tage sig af.
Vigtigst af alt er, at organisationen skal "samle" og ikke "sprede" detektorfolket.

#5: Re: LANDSDÆKKENDE KONGRES FOR DETEKTORBRUGERE - Forfatter: Thosland [JanH]Thosland IndlægSkrevet: Ons Jul 30, 2014 9:23 pm
    ----
100% enig, Steen! Vi er ikke ude i at skulle lave en landsorganisation for detektorfolk, men at finde en gruppe mennesker, der respekteres af flest mulige brugere, og som kan repræsentere det officielle talerør for hobbyen overfor medier og myndigheder. Derfor er det også vigtigt, at der på en given kongres først vedtages et grundlag, som disse kan handle og agere ud fra...

@Henrik - også enig. Det er den selvbestaltede arrangørgruppes pligt at skaffe sig flest muligt kontakter i de repspektive foreninger/blandt enkeltpersoner, således at disse bakker op om arrangør-gruppens initiativ og sørger for at kanalisere det videre ud til deres medlemmer osv.

Personligt mener jeg, at har man først stablet et seriøst arrangement på benene, med tilpas mange deltagere og efter behørig reklamering, er de 'anonyme' og andre evt. modvillige selv skyld i, hvis de ikke får indflydelse på valget af repræsentanter og idé-grundlaget, eftersom de bare kunne have meldt sig på banen eller troppe op til kongressen, hvis de evt. har indvendinger. Hvis man har f.eks. 1000 mennesker bag sig, inkl. officiel støtte fra foreninger, taler man trods alt med en vis pondus...

Og jeg mener ikke, at man på nuværende tidspunkt kan trække den længere, og blot 'nøjes' med internet-afstemninger om folks interesse for et officielt talerør - det er på høje tid at det rent faktisk sker, uanset hvad alverdens krakilere og Rasmus Modsat'er ellers siger. Bare mine fem øre ;)

#6: Re: LANDSDÆKKENDE KONGRES FOR DETEKTORBRUGERE - Forfatter: Ib Krause-Kjær [krausei]Alrø, Odder IndlægSkrevet: Ons Jul 30, 2014 9:41 pm
    ----
Jeg er helt på linje med Steen, Henrik og Jan - og ja - sammenligningen med FDM er god.

FDD - Forenede Danske Detektorførere...;-)

Nej, mon ikke styregruppen finder et passende navn, når man så vidt...

#7: Re: LANDSDÆKKENDE KONGRES FOR DETEKTORBRUGERE - Forfatter: Thosland [JanH]Thosland IndlægSkrevet: Ons Jul 30, 2014 9:50 pm
    ----
Husk, at kongressen kun er til med det formål at skabe en fælles konsensus, der fører videre til en udpegelse af et officielt repræsentantskab, der er almindeligt anerkendt af de fleste - og at disse kun sidder en begrænset periode, hvorefter der skal vælges et nyt repræsentantskab efter en ny kongres/afstemning... Er man derfor utilfreds med den siddende gruppe, kan denne udskiftes efter næste valg, ligesom idégrundlaget og mandatet kan revideres efterhånden.

@Ib - Forenede er nok ikke den helt rette betegnelse - da det ikke er det, der er meningen med talerøret - det taler nok på vegne af mange brugere og foreninger, men er ikke en forening - bare for at flække græsstrå og kløve ord ;)

#8: Re: LANDSDÆKKENDE KONGRES FOR DETEKTORBRUGERE - Forfatter: Jannick Nielsen [Jannick Nielsen]Sjælland IndlægSkrevet: Ons Jul 30, 2014 10:03 pm
    ----
Uden at have læst alle indlæg.
Er man så død og pine tvunget til at knytte sig til en forening, hvis man skal have bare det mindste sagt?

#9: Re: LANDSDÆKKENDE KONGRES FOR DETEKTORBRUGERE - Forfatter: Steen Agersø [agersoe]Ærø IndlægSkrevet: Ons Jul 30, 2014 10:05 pm
    ----
JanH skrev:
Husk, at kongressen kun er til med det formål at skabe en fælles konsensus, der fører videre til en udpegelse af et officielt repræsentantskab, der er almindeligt anerkendt af de fleste - og at disse kun sidder en begrænset periode, hvorefter der skal vælges et nyt repræsentantskab efter en ny kongres/afstemning... Er man derfor utilfreds med den siddende gruppe, kan denne udskiftes efter næste valg, ligesom idégrundlaget og mandatet kan revideres efterhånden.

@Ib - Forenede er nok ikke den helt rette betegnelse - da det ikke er det, der er meningen med talerøret - det taler nok på vegne af mange brugere og foreninger, men er ikke en forening - bare for at flække græsstrå og kløve ord ;)

Jo, Jan ... men før du får folk af huse og til at rejse til en kongres, skal der ligge et eller andet "perspektiv" / et idegrundlag for, hvad det er man skal til kongres om.
Du kan ikke bare tromle folk sammen.
Derfor synes jeg, at det er fint, at rammen for en organisation diskuteres her og måske i andre fora.
Det er også vigtigt, at mange flere ytrer sig, og derfor er debatsiden her på DP måske ikke det rette? ... eller i hvert fald ikke det eneste forum, hvor ideerne bør blomstre.

#10: Re: LANDSDÆKKENDE KONGRES FOR DETEKTORBRUGERE - Forfatter: Henrik [Henrikras]DK IndlægSkrevet: Ons Jul 30, 2014 10:07 pm
    ----
100% enig Steen og godt sammenlignet med FDM. Tildels også dit skriv JanH...
Det som jeg er nervøs over eller som kan forsinke (for det skal nok lykkes en dag)
det er at sætte noget igang, uden at kende et stort antals menneskers holdning. Det er et faktum at ikke alle tænker ens, slet ikke når vi taler om danefæ , Danmarks kulturarv og det museale aspekt (uens behandlinger osv.), derfor søger jeg viden om opbakningen overhovedet findes.
Et stort ønske herfra at flere fra de store foreninger / klubber kommer ind i tråden og som Agersø giver deres mening tilkende.
Hvorfor... I de lidt over 2 år jeg har indleveret fund, har jeg endnu ikke oplevet eller erfaret de episoder I andre fortæller om, plus de nære detektor venner jeg deler denne hobby med, de har heller ikke noget større negativt at sige.
Det skyldes selvfølgelig behandlingstiden er lang og mange fund slet ikke er kommet igennem systemet endnu, plus at de lokale museer jeg har haft berøring med, de fungere bare. Mange har sikkert det på samme måde, så derfor igen, vil mange ikke bare tænke, "hvad skal det her til for, det fungere da fint uden."..!
Flere ind i tråden og en finger i jorden er et "must" efter min mening.

#11: Re: LANDSDÆKKENDE KONGRES FOR DETEKTORBRUGERE - Forfatter: Steen Agersø [agersoe]Ærø IndlægSkrevet: Ons Jul 30, 2014 10:07 pm
    ----
Jannick Nielsen skrev:
Uden at have læst alle indlæg.
Er man så død og pine tvunget til at knytte sig til en forening, hvis man skal have bare det mindste sagt?

Jannick, som jeg forstår debatten indtil nu er pointen netop, at denne overordnede organisation skal være for ALLE, også "de løse fugle", som ikke ønsker at være med i en forening, klub eller gruppe. :tommel:

#12: Re: LANDSDÆKKENDE KONGRES FOR DETEKTORBRUGERE - Forfatter: Ib Krause-Kjær [krausei]Alrø, Odder IndlægSkrevet: Ons Jul 30, 2014 10:08 pm
    ----
Nej Jannick - enhver kan melde sig på banen, både til en styregruppe og til en kommende kongres. På et eller andet tidspunkt er der vel en flok som kan danne styregruppe og så tage den der fra.

#13: Re: LANDSDÆKKENDE KONGRES FOR DETEKTORBRUGERE - Forfatter: Thosland [JanH]Thosland IndlægSkrevet: Ons Jul 30, 2014 10:24 pm
    ----
Ja det er sandt nok at der skal skrives meget frem og tilbage på nettet, for at folk forstår grundlaget - men en seriøs arrangørgruppe burde ikke tage så lang tid at tromme sammen - og det, de undervejs kommer frem til og op med af forslag til kongressens indhold, kan de så lægge ud til offentlig debat undervejs, så ingen burde være vildt overraskede, når det endelig oplæg til et program for kongressen foreligger...

@Henrik - jeg forstår og deler din bekymring - alt kører i princippet også efter bogen her i området, men der er desværre også til stadighed større eller mindre ballade og konflikter, eller misforståelser, rundt om i landet, blandt detektorfolk og foreninger indbyrdes, i forhold til lokalmuseer og måske især i forhold til NM - og derfor er det på tide, at der kommer en officiel 'stemme' fra miljøet, der kan sige fra og til overfor disse - myndighederne inkl.

Jeg kan kun opfordre til, at flest mulige blander sig i denne tråd og giver deres mening til kende eller ønsker at deltage i arrangeringen af en sådan kongres - ligesom 'man' er meget velkommen til at starte en gruppe på FB med samme formål - hvilket blot bliver uden ut., da jeg ikke benytter den slags platforme ... Jeg skal ikke dog stå i vejen for nogle initiativer - blot der SKER noget reelt !

#14: Re: LANDSDÆKKENDE KONGRES FOR DETEKTORBRUGERE - Forfatter: Henrik [Henrikras]DK IndlægSkrevet: Ons Jul 30, 2014 10:29 pm
    ----
En fugl viskede i mit øre... Hvorfor ikke går vejen via SDA ! Den organisation fungere jo allerede og er yderst seriøse / velsete osv.
SDA er så nok ikke baseret eller sammensat for at ytre detektor folkets problemer, men det er vel et spørgsmål om politik og vilje fra begge sider, så kan det vel lykkes.

#15: Re: LANDSDÆKKENDE KONGRES FOR DETEKTORBRUGERE - Forfatter: Thosland [JanH]Thosland IndlægSkrevet: Ons Jul 30, 2014 10:35 pm
    ----
Har allerede foreslået SDA tidligere i tråden (se ovenf.) - interesserede fra SDA kan blot melde sig til en arrangør-gruppe, sammen med Harja-, Odsherred-, Thy- osv. medlemmer - blot de har deres organisation i ryggen (ellers kan de kun deltage som privatpersoner).

Jeg ville f.eks. gerne bede Steen om at stille op i en arrangørgruppe, som medlem af og med mandat fra Harjas bestyrelse - men også gerne som privatperson.

Bare kom ud af busken!

#16: Re: LANDSDÆKKENDE KONGRES FOR DETEKTORBRUGERE - Forfatter: Henrik [Henrikras]DK IndlægSkrevet: Ons Jul 30, 2014 10:44 pm
    ----
jeg ville nu se anderledes på et SDA perspektiv... Der skulle henvendelse nok gå den anden vej efter min mening.

#17: Re: LANDSDÆKKENDE KONGRES FOR DETEKTORBRUGERE - Forfatter: Thosland [JanH]Thosland IndlægSkrevet: Ons Jul 30, 2014 10:53 pm
    ----
Well, efter min mening skal det ikke være nogen i forvejen eksisterende forening eller organisation, der står for en detektorkongres - men detektorfolket selv. SDA som organisation kan være nyttig at have i ryggen og som redskab til at hjælpe med at sprede buskabet og bakke op om det og endda evt. levere ressurser, ligesom enkeltmedlemmer af arrangørgruppen med mandat fra SDA er helt fint og velkomne - men arrangørgruppen skal ikke være afhængig af nogle, bestyres af nogen enkelt gruppe/forening eller have udgangspunkt i en sådan - den skal være sammensat af dem der vil og kan og som har kontakter, ressurser og tid til at stå for det. Uafhængig.

#18: Re: LANDSDÆKKENDE KONGRES FOR DETEKTORBRUGERE - Forfatter: Steen Agersø [agersoe]Ærø IndlægSkrevet: Ons Jul 30, 2014 10:56 pm
    ----
Nu mener jeg altså ikke, at det er tid (endnu) til at begynde at foreslå / udpege nogen.
I stedet bør man se om ikke folk selv udtrykker ønske om at deltage.
Med hensyn til SDA, så mener jeg IKKE, at det skal være under nogen paraply / umiddelbar medvirken af dem.
Det "låser" efter min mening, og det skulle jo netop være et "uafhængigt organ" om jeg så må sige.

#19: Re: LANDSDÆKKENDE KONGRES FOR DETEKTORBRUGERE - Forfatter: Thosland [JanH]Thosland IndlægSkrevet: Ons Jul 30, 2014 11:01 pm
    ----
Enig igen Steen - jeg pegede bare på dig for at illustrere - jeg kunne også have foreslået f.eks. Freddy A, i hans kapacitet af SDA-medlem, eller museumsinspektøren som nævnt tidligere - og mange andre gode folk (gerne nogle hunkøn også?) ...

#20: Re: LANDSDÆKKENDE KONGRES FOR DETEKTORBRUGERE - Forfatter: Henrik [Henrikras]DK IndlægSkrevet: Ons Jul 30, 2014 11:08 pm
    ----
Jo men nøglen er at samle så mange som muligt, ligesom FDM eksemplet, det er vi vel enige om mange herinde.
Så er det da dumt at starte en helt ny organisation / sammenslutning, når grundstenene allerede findes. Det er jo samme hovedemne "Kulturarv" det drejer sig om. Plus det at alle de nuværende velfungerende foreninger, de skal da heller ikke komme ud af busken, det da opstart styregruppen som skal trække i trådene og henvende sig den anden vej.
FDM ideen er kanon, men hvordan den skal skrues sammen, den er svær.
Mit bedste bud er altså stadig at se sig omkring på det som allerede fungere og er etableret og samle stykke for stykke den vej.

#21: Re: LANDSDÆKKENDE KONGRES FOR DETEKTORBRUGERE - Forfatter: Henrik [Henrikras]DK IndlægSkrevet: Ons Jul 30, 2014 11:13 pm
    ----
Piben ville nok få en helt anden lyd, hvis NM gav et budskab som dette;
Lav en ny samlet detektor uafhængig organisation og vi vil lytte til den.
Eller at NM sagde... Vi har allerede et udemærket samarbejde med SDA, hvorfor ikke tilslutte jer dem !
Tænk lidt over det.. NM's syn på dette er ret vigtigt.

#22: Re: LANDSDÆKKENDE KONGRES FOR DETEKTORBRUGERE - Forfatter: Thosland [JanH]Thosland IndlægSkrevet: Ons Jul 30, 2014 11:18 pm
    ----
Henrik, der er vel ikke tale om hverken en ny organisation eller sammenslutning - men om at nedsætte en uafhængig, mindre gruppe, der kan og vil påtage sig at arrangere en offentlig kongres? Hvis SDA vil stå for et sådant arrangement, står det dem selvfølgelig frit for, men jeg har bare ikke hørt om nogle konkrete initiativer i den retning? Skal man have noget gjort, må man som oftest gøre det selv, jo desværre...

Det med at komme ud af busken er minded på alle dem, der endnu IKKE har blandet sig i diskussionen indtil videre - og evt. meldt sig til at deltage i en sådan arrangørgruppe... Kom nu og sig noget - giv nogle input til, hvad slags kongres vi vil have, og hvordan vi får det til at ske!

Sig JA! Det vil jeg gerne forsøge at få sat i værk, i stedet for at lade alt blive ved snakken... UGH

#23: Re: LANDSDÆKKENDE KONGRES FOR DETEKTORBRUGERE - Forfatter: Steen Agersø [agersoe]Ærø IndlægSkrevet: Tor Jul 31, 2014 9:27 am
    ----
Henrikras skrev:
Piben ville nok få en helt anden lyd, hvis NM gav et budskab som dette;
Lav en ny samlet detektor uafhængig organisation og vi vil lytte til den.
Eller at NM sagde... Vi har allerede et udemærket samarbejde med SDA, hvorfor ikke tilslutte jer dem !
Tænk lidt over det.. NM's syn på dette er ret vigtigt.

Henrik, jeg tror grundlæggende, at vi ser forskelligt på en sådan organisations formål og berøringsflader.
Efter min mening skal ej heller NM egentlig sige "noget" i den forbindelse.
Det ville jo svare til at Trafikstyrelsen eller trafikministeren blandede sig i FDM ...
For nu at blive i det billede. Smil

#24: Re: LANDSDÆKKENDE KONGRES FOR DETEKTORBRUGERE - Forfatter: Bo Joachim [Bo Joachim]Slagelse IndlægSkrevet: Tor Jul 31, 2014 12:49 pm
    ----
Jeg er jo FDM ansat, og har været det i efterhånden 11 år.

I Dagligdagen har vi ikke så meget at gøre med kredsene, men i kan evt. læse mere om dem her.

www.fdm.dk/om-fdm/orga...alomraader

#25: Re: LANDSDÆKKENDE KONGRES FOR DETEKTORBRUGERE - Forfatter: Henrik [Henrikras]DK IndlægSkrevet: Tor Jul 31, 2014 1:07 pm
    ----
agersoe skrev:
Henrikras skrev:
Piben ville nok få en helt anden lyd, hvis NM gav et budskab som dette;
Lav en ny samlet detektor uafhængig organisation og vi vil lytte til den.
Eller at NM sagde... Vi har allerede et udemærket samarbejde med SDA, hvorfor ikke tilslutte jer dem !
Tænk lidt over det.. NM's syn på dette er ret vigtigt.

Henrik, jeg tror grundlæggende, at vi ser forskelligt på en sådan organisations formål og berøringsflader.
Efter min mening skal ej heller NM egentlig sige "noget" i den forbindelse.
Det ville jo svare til at Trafikstyrelsen eller trafikministeren blandede sig i FDM ...
For nu at blive i det billede. Smil

Agersø gider du forklare hvordan du ville forestille dig denne org. virke....

#26: Re: LANDSDÆKKENDE KONGRES FOR DETEKTORBRUGERE - Forfatter: Allan Faurskov [Faurskov]Nørre Vissing IndlægSkrevet: Tor Jul 31, 2014 2:35 pm
    ----
Jeg synes det lyder som en virkeligt god ide med en organisation, som alene har til formål at kæmpe for detektorhobbyens interesser over for Nationalmuseet og andre relevante parter.
Jeg håber at alle detektorfolk og detektorklubber vil bakke op om et sådant initiativ på bedste demokratiske vis.

#27: Re: LANDSDÆKKENDE KONGRES FOR DETEKTORBRUGERE - Forfatter: Hans Christensen [fibelfinder]Aalborg Øst IndlægSkrevet: Tor Jul 31, 2014 2:49 pm
    ----
Nu mener jeg altså ikke, at det er tid (endnu) til at begynde at foreslå / udpege nogen.
I stedet bør man se om ikke folk selv udtrykker ønske om at deltage.
Med hensyn til SDA, så mener jeg IKKE, at det skal være under nogen paraply / umiddelbar medvirken af dem.
Det "låser" efter min mening, og det skulle jo netop være et "uafhængigt organ" om jeg så må sige.

Jeg mener at SDA er en forening for alle amatørarkæologer som både klubber og enkelt medlemmer kan blive medlem af

så det i snakker om er det ikke bare et nyt SDA?

#28: Re: LANDSDÆKKENDE KONGRES FOR DETEKTORBRUGERE - Forfatter: Flemming Nielsen [flemse]Kirkevangen 3 a Gørlev IndlægSkrevet: Tor Jul 31, 2014 4:23 pm
    ----
SDA er på ingen måde fællesorgan for hobbyen, de spænder meget bredt med fokus på alle områder af oldtiden - og med al ære og respekt synes jeg at vi trænger til noget nyt blod.

#29: Re: LANDSDÆKKENDE KONGRES FOR DETEKTORBRUGERE - Forfatter: Mark Jensen [mors2]mors IndlægSkrevet: Tor Jul 31, 2014 4:47 pm
    ----
Hørt Flemming SDA er helt sikkert gode,og som du skriver spænder de bredt.Synes nu også at det vi skal bruge er nogle der fokuser 100% på detektor verden,det må være det der er brug for.Det er jo her vi har problemerne.

#30: Re: LANDSDÆKKENDE KONGRES FOR DETEKTORBRUGERE - Forfatter: Steen Agersø [agersoe]Ærø IndlægSkrevet: Tor Jul 31, 2014 5:00 pm
    ----
Flemming og Mark sammenfatter meget godt mit synspunkt. :tommel:

#31: Re: LANDSDÆKKENDE KONGRES FOR DETEKTORBRUGERE - Forfatter: Thosland [JanH]Thosland IndlægSkrevet: Tor Jul 31, 2014 5:13 pm
    ----
Godt så... er der nogle, der tør melde sig til at deltage i planlægningen hen over vinteren af en detektorkongres - eller skal vi tærske mere langhalm på ideokra-sym-og-antipatier ?

Jeg vil lade det være helt op til en arrangør-komité at bestemme indhold, form, sted og længde af en given kongres - i første omgang handler det udelukkende om at stable en uvildig arrangørgruppe på benene.

Skal man spørge folk direkte, offentligt, om de vil og kan?

Konme med forslag til konkrete personer ?

#32: Re: LANDSDÆKKENDE KONGRES FOR DETEKTORBRUGERE - Forfatter: Flemming Nielsen [flemse]Kirkevangen 3 a Gørlev IndlægSkrevet: Tor Jul 31, 2014 5:30 pm
    ----
Jeg vil godt være med ..

#33: Re: LANDSDÆKKENDE KONGRES FOR DETEKTORBRUGERE - Forfatter: Mark Jensen [mors2]mors IndlægSkrevet: Tor Jul 31, 2014 5:33 pm
    ----
Er da sikker på alle de foreninger der er nævnt ovenover,vil stille med 2mand.Men mon ik lige de skal snakke sammen om hvem der skal,kan og vil

#34: Re: LANDSDÆKKENDE KONGRES FOR DETEKTORBRUGERE - Forfatter: Henrik [Henrikras]DK IndlægSkrevet: Tor Jul 31, 2014 5:50 pm
    ----
Nogen som kan fortælle om de problemer og eksempler som detektor hobbyen har, som ville være dem der skal arbejdes med. Der er nævnt en urnes Fibel af sølv som ikke blev erklæret Danefæ, men der må være andre ting også.
Dernæst kunne jeg tænke mig at hører hvordan et initiativ skulle kunne udmunde i at et problem blev rettet, som f.eks. urnes fiblen..

#35: Re: LANDSDÆKKENDE KONGRES FOR DETEKTORBRUGERE - Forfatter: Ib Krause-Kjær [krausei]Alrø, Odder IndlægSkrevet: Tor Jul 31, 2014 5:59 pm
    ----
Som Mark er inde på - lad nu lige folk sunde sig over initiativet, og tænke lidt over det.

Hvis der så ikke er nogle der selv melder sig på banen, så synes jeg da bare, at vi skal få nogle personforslag på bordet.

Personligt melder jeg klart ud, at jeg er med på bruttolisten til arrangørgruppen - men jeg tager den også lige med mit bagland i Midtjysk Detektorforening for at se, om der er opbakning til det, og om der skulle være et emne eller to.

#36: Re: LANDSDÆKKENDE KONGRES FOR DETEKTORBRUGERE - Forfatter: Michael Møller [Møller]Svaneke IndlægSkrevet: Tor Jul 31, 2014 6:09 pm
    ----
Ikke for at træde nogen over tæerne eller være Rasmus modsat.
Men hvad er det i forventer at opnå med dette tiltag?
Det lyder som om at NM er en vi skal kæmpe imod.
Hvad er det for store problemer vi har i vores detektor daglig dag som gør at vi har brug for en detektor fagforening?
Det eneste jeg kan se som problem er behandlingstiden.
Er vi nød til at have en kongres for at løse det problem?
Er jeg den eneste der er tilfreds med at dyrke min hobby , aflevere mine fund og så på et tidspunkt få et danefæ brev??
Mvh Møller

#37: Re: LANDSDÆKKENDE KONGRES FOR DETEKTORBRUGERE - Forfatter: Ib Krause-Kjær [krausei]Alrø, Odder IndlægSkrevet: Tor Jul 31, 2014 6:20 pm
    ----
Jeg ser det ikke som en kamp, men som et skridt på vejen til at få et bedre samarbejde med NM og lokalmuseerne via ensartethed og klare regler.

Det er ikke sikkert den enkelte oplever problemer, men de findes, og hvis vi ikke taler vores sag, så bliver det pludselig alles problemer, jf. tidligere eksempler.

#38: Re: LANDSDÆKKENDE KONGRES FOR DETEKTORBRUGERE - Forfatter: jann [jann]Sydsjælland IndlægSkrevet: Tor Jul 31, 2014 8:06 pm
    ----
Tak Michael
Jeg er flere gange blevet kaldt Rasmus modsat fordi jeg har sat spørgsmål ved danefæ og behandlingstid fra NATMUS.
Jeg kan ikke se der er behov for en kongres for at samle detektorfolket og kæmpe imod NM.
Hvad skal vi der går for hobbyens skyld og finder noget som det lokale museum måske kan have glæde af.
Jeg ser det ikke som et problem at der går tid med sagsbehandling, der er kommet mange detektor brugere til de sidste 4 år så det vælter ind med fund og vi skal ikke forvente at personalet på NM behandler deres fund nu og udbetaler danefæ.

#39: Re: LANDSDÆKKENDE KONGRES FOR DETEKTORBRUGERE - Forfatter: John Kristensen [Danzigman]Læsø IndlægSkrevet: Tor Jul 31, 2014 8:37 pm
    ----
Gode folk som Allan Faurskov. Jakob Øhlenschlæger.. Vellidt af alle, rolige, flinke og velovervejet og velformuleret.. Jakob er så oven i utrolig vidende og godt skrivende. Begge fagligt seriøse og ansete.. Så er i godt på vej..

#40: Re: LANDSDÆKKENDE KONGRES FOR DETEKTORBRUGERE - Forfatter: Steen Agersø [agersoe]Ærø IndlægSkrevet: Tor Jul 31, 2014 9:33 pm
    ----
jann skrev:
Tak Michael
Jeg er flere gange blevet kaldt Rasmus modsat fordi jeg har sat spørgsmål ved danefæ og behandlingstid fra NATMUS.
Jeg kan ikke se der er behov for en kongres for at samle detektorfolket og kæmpe imod NM.
Hvad skal vi der går for hobbyens skyld og finder noget som det lokale museum måske kan have glæde af.
Jeg ser det ikke som et problem at der går tid med sagsbehandling, der er kommet mange detektor brugere til de sidste 4 år så det vælter ind med fund og vi skal ikke forvente at personalet på NM behandler deres fund nu og udbetaler danefæ.

Undskyld, jann ... men hvem har på noget tidspunkt talt om "at kæmpe mod NM" ???
Det er manipulation af de i øvrigt fine synspunkter, som er kommet frem i denne debat.

#41: Re: LANDSDÆKKENDE KONGRES FOR DETEKTORBRUGERE - Forfatter: Bent Gregersen [Obersten]Blåholtvej 14, 3770 Allinge IndlægSkrevet: Tor Jul 31, 2014 9:59 pm
    ----
Jeg er helt enig med Michael og Jan, kan ingen problemer se bortset fra der er en lang behandlingstid men det har nok sine grunde, jeg går for at dyrke min hobby og min interesse i at finde sagerne så de ikke går til derude på marken, om de så bliver erklæret for det ene eller andet er for mig bedøvende ligegyldigt, og selvfølgelig kan lokalmuseet beholde alt uanset hvad det kaldes. Er der noget de ikke vil have tager jeg det selvfølgelig tilbage, jeg er dog aldrig blevet tilbudt fibler eller andet, hverken hele eller halve. Jeg kan kun anbefale min egen forening at holde sig langt væk fra dette tiltag som lægges for dagen, det skal for resten også igennem en generalforsamling før foreningen kan blande sig i noget sådant. Og nu ved jeg godt at jeg har pisset på adskilliges sukkermad og sandsynligvis vil blive kaldt både det ene og andet, men det er min mening og den kan ingen tage fra mig

#42: Re: LANDSDÆKKENDE KONGRES FOR DETEKTORBRUGERE - Forfatter: Ib Krause-Kjær [krausei]Alrø, Odder IndlægSkrevet: Tor Jul 31, 2014 10:49 pm
    ----
Din mening er vigtig Bent - der er brug for folk, der tager stilling!

Behandlingstiden er egentlig ikke det afgørende for mig. Og jeg har også den primære tilfredsstillelse i at finde tingene til bevaring for eftertiden. Giver det godtgørelse er det fint - gør det ikke, er det også ok.

Det er som tidligere nævnt den måde som tingene vurderes forskelligt på, mht. hvad der danefæ og ikke afh. af sammenhængen tingene findes i, der er langt det største problem. Det må kunne gøres bedre så begrebet ikke udvandes, som jeg synes det er på vej til at blive.

Om en forenings bestyrelse vil gå ind i et samarbejde her, er helt op til bestyrelsen - den skal bare stå til ansvar overfor generalforsamlingen. Og at sikre sin indflydelse i noget der er på vej, kan ingen vel klandres for, så længe intet er besluttet. Her tages blot temperaturen på, om der er vilje og vej til et samarbejde. Selv har jeg stukket fingeren i jorden i min forening, og vil selvfølgelig lytte til tilbagemeldingerne.

Men igen - det her er ikke en kamp - det er en naturlig udvikling i samarbejdets ånd nogle parter i mellem.

Mine ønsker er ikke ultimative krav - jeg lytter - og giver og tager - i demokratiets navn.

#43: Re: LANDSDÆKKENDE KONGRES FOR DETEKTORBRUGERE - Forfatter: Ib Krause-Kjær [krausei]Alrø, Odder IndlægSkrevet: Tor Jul 31, 2014 10:51 pm
    ----
Og ja - Jakob Øhlenschlæger og Allan Faurskov vil jeg også gerne foreslå.

#44: Re: LANDSDÆKKENDE KONGRES FOR DETEKTORBRUGERE - Forfatter: Torben Christensen [Kaloriekongen]5000 Odense C IndlægSkrevet: Fre Aug 01, 2014 10:21 am
    ----
Jeg støtter op om Obersten, Michael og Jan. Jeg kan heller ikke se nogen grund til dette tiltag.

#45: Re: LANDSDÆKKENDE KONGRES FOR DETEKTORBRUGERE - Forfatter: Torben Christensen [Kaloriekongen]5000 Odense C IndlægSkrevet: Fre Aug 01, 2014 10:25 am
    ----
Som Ib tidligere skrev så er det vigtige at danefæ bliver på museernes hænder. Hvis der mangler penge må man sætte omhutillæget ned. At der er lang behandlingstid på tingene er for mig ikke afgørende. Det vigtige er at vores ting kommer i de rigtige hænder. Ingen af os dør af at vente på omhutillæg.

#46: Re: LANDSDÆKKENDE KONGRES FOR DETEKTORBRUGERE - Forfatter: Arne Nielsen [ArneN]8500 Grenå IndlægSkrevet: Fre Aug 01, 2014 11:06 am
    ----
Hvad vil det hjælpe med en "kongres" med detektorjægere ud over 50 - 100 -150 personer vil "snakke i munden på hinanden"?
Nationalmuseet ved hvem vi er!
De lokale museer ved hvem vi er!
Der er endnu en part her og det er politikerne, men hvad er deres viden om os - det er trods alt dem, der skal hjælpe med økonomien på museerne.
Mit synspunkt er, at det ideelle er et årligt møde mellem Nationalmuseet og personer fra museerne - personer som har det overordnede ansvar for forbindelsen mellem museum og detektorjæger. På disse møder kan der laves eller revurderes retningslinjer for indlevering. Det burde sikre en nogenlunde ensartet vurdering. Der kan også deltage et par personer fra "vores egen kreds".
Tidsrammen mellem indlevering og svar vil jeg ikke tage stilling til.
Problemet med møderne er økonomien.Vi får ros for vores indsats af eksperterne, men selv om vi er en lille gruppe, bør vi så ikke "presse" de lokale folketingskandidater, som jeg i denne forbindelse ikke vil kalde eksperter, for lidt mere støtte til museerne, nu da valgkampen så småt er gået i gang til næste års valg?
En e-mail i ny og næ måske med en beskrivelse af vores arbejde med at sikre Danmarks kulturskatte kan måske få deres øjne op for den manglende bevilling Look at this

#47: Re: LANDSDÆKKENDE KONGRES FOR DETEKTORBRUGERE - Forfatter: Flemming Nielsen [flemse]Kirkevangen 3 a Gørlev IndlægSkrevet: Fre Aug 01, 2014 1:49 pm
    ----
Det kunne nu være spændende med en landsdækkende kongres, hvor vi udvekslede erfaringer på kryds og tværs - det kunne måske være med til at skabe en positiv stemning i miljøet.

Alle kender jo til problematikken på NM - det er ikke deres skyld, at der ikke er personale nok til at behandle sagerne - men på den anden side set, har jeg hørt folk er døde førend deres danefæsager er blevet behandlet.
Lidt mere eksponering på vores hobby, kunne måske politisk set, frigive nogle midler til et par kvalificerede danefæbearbejdere.

#48: Re: LANDSDÆKKENDE KONGRES FOR DETEKTORBRUGERE - Forfatter: Ib Krause-Kjær [krausei]Alrø, Odder IndlægSkrevet: Fre Aug 01, 2014 1:54 pm
    ----
Og ja - Jakob Øhlenschlæger og Allan Faurskov vil jeg også gerne foreslå.

Tilføjet:
Ups - jeg fik vist trykket opdater - indlægget er længere oppe, så glem
denne version...


Sidst rettet af Ib Krause-Kjær [krausei] den Fre Aug 01, 2014 4:54 pm, rettet i alt 3 gange

#49: Re: LANDSDÆKKENDE KONGRES FOR DETEKTORBRUGERE - Forfatter: Henrik [Henrikras]DK IndlægSkrevet: Fre Aug 01, 2014 2:29 pm
    ----
jeg vælger at se hvor det bærer hen. Syntes dog ikke man skal være helt afvisende udfra det som er skrevet herinde, tingene kan ændre sig og små ting kan gøre at det bliver en god ide. Men set med de egoistiske briller der giver jeg på nuværende tidspunkt Obersten, Jann, m.fl. ret.
Som nævnt tidligere tror jeg stadig at en succes skal opnåes via støtte og opbakning fra de allerede udemærket fungerende foreninger og klubber. Uden deres støtte vil landet forsat være delt i forskellige lejre.
En Detektor fagforening ala FDM hvor alle klubber / foreninger har en stemme og er med til at danne grundlaget, så tror jeg det kan ende godt..ellers ikke.

#50: Re: LANDSDÆKKENDE KONGRES FOR DETEKTORBRUGERE - Forfatter: René Skjødt [Skjødt]9530-Støvring IndlægSkrevet: Fre Aug 01, 2014 3:48 pm
    ----
Jeg syntes det er prisværdigt, at man fra flere engagerede personers side, virkelig prøver at komme udviklingen i forkøbet og derved måske undgår, at en eventuel ny lovgivning trækkes ned over ørerne på os.....

Hvis man tror at debatten udelukkende handler om behandlingstid og størrelse på godtgørelsen, vil jeg da gerne opfordre til, at man bruger lidt tid på at læse de forskellige debatindlæg, på denne og andre sider, der igennem det sidste år, har synliggjort flere uheldige tendenser, der netop kan få stor indflydelse på vores fremtidige mulighed for at nyde vores hobby i fred og ro....

Hvem der skal repræsentere os og hvordan formen skal være, har jeg ikke en endegyldig mening om endnu, så her vil jeg gerne vente og se hvad debatten bringer og så støtte op om løsningen, hvad end den bliver....

På forhånd tak til de personer, der vil bruge deres dyrebare fritid på at sikre vores hobby og være behjælpelige med, at vores synspunkter bliver hørt af de respektive instanser.....

René Skjødt.

#51: Re: LANDSDÆKKENDE KONGRES FOR DETEKTORBRUGERE - Forfatter: Steen Agersø [agersoe]Ærø IndlægSkrevet: Fre Aug 01, 2014 4:15 pm
    ----
Skjødt skrev:
Jeg syntes det er prisværdigt, at man fra flere engagerede personers side, virkelig prøver at komme udviklingen i forkøbet og derved måske undgår, at en eventuel ny lovgivning trækkes ned over ørerne på os.....

Hvis man tror at debatten udelukkende handler om behandlingstid og størrelse på godtgørelsen, vil jeg da gerne opfordre til, at man bruger lidt tid på at læse de forskellige debatindlæg, på denne og andre sider, der igennem det sidste år, har synliggjort flere uheldige tendenser, der netop kan få stor indflydelse på vores fremtidige mulighed for at nyde vores hobby i fred og ro....

Hvem der skal repræsentere os og hvordan formen skal være, har jeg ikke en endegyldig mening om endnu, så her vil jeg gerne vente og se hvad debatten bringer og så støtte op om løsningen, hvad end den bliver....

På forhånd tak til de personer, der vil bruge deres dyrebare fritid på at sikre vores hobby og være behjælpelige med, at vores synspunkter bliver hørt af de respektive instanser.....

René Skjødt.

Velskrevet :tommel:

#52: Re: LANDSDÆKKENDE KONGRES FOR DETEKTORBRUGERE - Forfatter: Michael Møller [Møller]Svaneke IndlægSkrevet: Fre Aug 01, 2014 4:17 pm
    ----
Hej René .
Nu ved jeg ikke hvad det er for uheldige tendenser du taler om, men når jeg har fulgt debatten synes jeg at det største problem i Detektor verdenen er Person fnidder og mudder kastning imellem klubber der beskylder hinanden for at stjæle marker fra hinanden.
Tror i at en stor forening kan afhjælpe dette ??
Mvh michael

#53: Re: LANDSDÆKKENDE KONGRES FOR DETEKTORBRUGERE - Forfatter: Ib Krause-Kjær [krausei]Alrø, Odder IndlægSkrevet: Fre Aug 01, 2014 6:01 pm
    ----
@Michael:

Nu skal jeg ikke svare for René, men jeg tør godt komme med mit bud på, hvilke uheldige tendenser der er tale om.

Groft sammenfattet:

- manglende standard for, hvad der er danefæ og ikke er det
- manglende eller uhensigtsmæssig praksis for behandling af ikke-danefæ genstande
- vidt forskellige indleveringsprocedurer fra museum til museum
- manglende ressourcer hos (nogle) lokale museer og NM, hvilket giver lang sagsbehandling i danefæsager

Det du beskriver med personfnidder, mudderkastning og stjælen jord klubberne imellem, er da det mindste af alle problemer. Jeg har ikke oplevet noget i lang tid, og herovre er folk faktisk gode til at invitere folk fra naboklubber med til arrangementerne - og de uheldige episoder der har været, vil altid opstå, fra tid til anden - det er måske mere eksponeringen af dem på FB og i Forum, der er problemet.

Jeg er godt klar over, at ikke alle har de samme udfordringer, og hvis man kun søger i ét museums område, er de måske minimale eller nærmest ikke-eksisterende. Men der er en verden udenfor. Bl.a. for os i Midtjysk Detektorforening, som dækker mere end 10 museer, og en gang i mellem laver en fællestur, så er det godt nok uhensigtsmæssigt, at der er 10 forskellige indleveringsprocedurer, der varierer fra simpel aflevering af fundposer med navn og GPS-position til en decideret fundrapport mit das ganze molevitten.

Hvis du ikke mener, at det er uheldige tendenser, så ved jeg ikke, hvad der skulle være det.

Jeg er 100% sikker på, at både lokalmuseerne og NM kender disse problemer, men at det overvejende strander på manglende ressourcer at få gjort noget ved dem, og det er helt forståeligt.

Men lur mig om ikke tiltaget med initiativgruppen alene kan være en øjenåbner for dem der tildeler ressourcer - en henvendelse fra en bred kreds sammen med NM må gøre indtryk højere oppe i hierakiet, og kan være en løftestang til at få tildelt flere ressourcer.

Glem alt om, at det er en kamp mod museerne/NM - det er det ikke. Det er en naturlig udvikling i et godt samarbejde at fintune forudsætningerne og afstemme forventningerne og ved fælles hjælp at etablere de rette arbejdsbetingelser for begge parter.

#54: Re: LANDSDÆKKENDE KONGRES FOR DETEKTORBRUGERE - Forfatter: René Skjødt [Skjødt]9530-Støvring IndlægSkrevet: Fre Aug 01, 2014 6:22 pm
    ----
@Michael...

Der er netop ikke tale om en forening, men et forsøg på at finde de personer, der på bedst mulig måde, kan være talerør for så mange detektorfolk, som overhovedet muligt...

Jeg selv er ikke medlem af nogen forening og bliver det af geografiske årsager sikkert heller aldrig.......
Det er dog en god ide, at langt de fleste foreninger, støtter op om et sådant tiltag, da man så "kun" skal have måske 300 personer og 5 foreninger til at blive enige, i stedet for 1000 enkeltpersoner....

#55: Re: LANDSDÆKKENDE KONGRES FOR DETEKTORBRUGERE - Forfatter: Tommy Olesen [tommy]Osted, Lejre Kommune IndlægSkrevet: Fre Aug 01, 2014 7:00 pm
    ----
Det er vel nærmest en interesseorganisation vi skal ha - én, der varetager vores fælles interesser over for beslutningstagerne. Der er sikkert mange måder at strikke den sammen på, men det er jeg helt sikker på, at det er der nogle ildsjæle der vil finde ud af. Men landsdækkende forening - nej-tak.

#56: Re: LANDSDÆKKENDE KONGRES FOR DETEKTORBRUGERE - Forfatter: Steen Agersø [agersoe]Ærø IndlægSkrevet: Fre Aug 01, 2014 8:06 pm
    ----
tommy skrev:
Det er vel nærmest en interesseorganisation vi skal ha - én, der varetager vores fælles interesser over for beslutningstagerne. Der er sikkert mange måder at strikke den sammen på, men det er jeg helt sikker på, at det er der nogle ildsjæle der vil finde ud af. Men landsdækkende forening - nej-tak.

Præcis sådan opfatter jeg det også, Tommy. :tommel:
Af samme grund forstår jeg ikke de meget kategoriske afvisninger af ideen fra nogle.
Det er nævnt igen og igen i debatten, at det IKKE er en eller anden landsdækkende forening som er ønskelig, for det kan slet ikke lade sig gøre, det har nogen prøvet, og det gik ikke. Detektorhobbyen er bedst funderet lokalt i foreninger, klubber eller ganske enkelt hos enkeltpersoner, som ikke er medlemmer af noget som helst.
Det ville være en god ide for alle at læse hele tråden igennem, synes jeg.

#57: Re: LANDSDÆKKENDE KONGRES FOR DETEKTORBRUGERE - Forfatter: Ib Krause-Kjær [krausei]Alrø, Odder IndlægSkrevet: Fre Aug 01, 2014 8:47 pm
    ----
Det kan vel ikke siges enklere Tommy.

#58: Re: LANDSDÆKKENDE KONGRES FOR DETEKTORBRUGERE - Forfatter: jann [jann]Sydsjælland IndlægSkrevet: Fre Aug 01, 2014 8:55 pm
    ----
Jeg vil bare gerne gå med detektor uden at skulle stå til ansvar over for en klub.

#59: Re: LANDSDÆKKENDE KONGRES FOR DETEKTORBRUGERE - Forfatter: Torben Christiansen [viking48]Blans 4941 Bandholm IndlægSkrevet: Fre Aug 01, 2014 11:00 pm
    ----
Jeg tror man skal starte med at få en fornuftig dialog igang med de lokale museer og ud fra det lægge en plan for det fremtidige samarbejde tror ikke det nytter noget at vi detektor folk kommer farende og stiller krav til om hvordan vi mener at et museum skal køres det tror jeg ikke der kommer noget godt ud af .
Ved godt at nogle musseumer hænger lidt i bremsen tror faktisk godt at de er klar over det ikke er godt nok Det der skal til er nok en holdningsændring hos Arkæologerne samt den daglige ledelse .
Min mening er en god dialog er vejen frem og vi skal ikke glemme og kikke på os selv hvad kan vi gøre for at at Fundsbehandlingen går hurtigere
Nogen kommer med en kasse blandet fund
Andre Aflevere fundne så det kun er en forsag at få dem igennem systemet
Bare min mening Mvh Torben.

#60: Re: LANDSDÆKKENDE KONGRES FOR DETEKTORBRUGERE - Forfatter: Torben Christiansen [viking48]Blans 4941 Bandholm IndlægSkrevet: Fre Aug 01, 2014 11:08 pm
    ----
viking48 skrev:
Jeg tror man skal starte med at få en fornuftig dialog igang med de lokale museer og ud fra det lægge en plan for det fremtidige samarbejde tror ikke det nytter noget at vi detektor folk kommer farende og stiller krav til om hvordan vi mener at et museum skal køres det tror jeg ikke der kommer noget godt ud af .
Ved godt at nogle musseumer hænger lidt i bremsen tror faktisk godt at de er klar over det ikke er godt nok Det der skal til er nok en holdningsændring hos Arkæologerne samt den daglige ledelse .
Min mening er en god dialog er vejen frem og vi skal ikke glemme og kikke på os selv hvad kan vi gøre for at at Fundsbehandlingen går hurtigere
Nogen kommer med en kasse blandet fund
Andre Aflevere fundne så det kun er en forsag at få dem igennem systemet
Bare min mening Mvh Torben.
PS. Det arbejde vi udføre med vores detektore er jo ganske frivilligt så et eller andet sted kan vi jo ikke stille krav til nogen hvis ikke man kan lide lugten Tja så er det sku op på hesten og finde sig en anden Hobby


Sidst rettet af Torben Christiansen [viking48] den Lør Aug 02, 2014 5:45 am, rettet i alt 4 gange

#61: Re: LANDSDÆKKENDE KONGRES FOR DETEKTORBRUGERE - Forfatter: hvk [hvk]Odder IndlægSkrevet: Lør Aug 02, 2014 12:12 am
    ----
jann skrev:
Jeg vil bare gerne gå med detektor uden at skulle stå til ansvar over for en klub.

:thumbsup2: Og vi er da helt sikkert en del der går med detektor UDEN at have et samarbejde med det lokale museum - endsige have en interesse i at have det. Jeg har gået med detektor i 22 år, og de gange jeg har fundet noget interessant, så har jeg naturligvis afleveret det til museet. Men jeg har ingen interesse i et samarbejde, jeg går med detektor for at slappe lidt af, komme ud i naturen OG drive lidt SKATTEJAGT.....

Det sidste er jeg ikke for fin til at indrømme, og man håber jo hver gang at man graver en kasse guld frem.

Jeg har aldrig været medlem af en klub, og med al det kværuleren jeg læser om jord, fund-snobberi etc. så er jeg da glad for at jeg blot går for mig selv. Min primære interesse er krigs arkæologi - og jeg har ikke brug for nogen til at tale min sag på en kongres.

Og at vi som detektor brugere skulle begynde at kritisere museernes behandlingstid - og belære dem ??? Jeg mener der er brug for et realitetscheck og en smule ydmyghed... Museerne har helt sikkert travlt pga. alle de metal fund de får, og de har formentlig ikke midler nok. Det sidste er jeg fint tilfreds med, hvis det betyder, at jeg kan få en lavere skat på sigt.....

#62: Re: LANDSDÆKKENDE KONGRES FOR DETEKTORBRUGERE - Forfatter: Thosland [JanH]Thosland IndlægSkrevet: Lør Aug 02, 2014 12:01 pm
    ----
Jeg synes, det er glædeligt, at denne tråd har bragt så relativt mange meninger til torvs, som tilfældet er - mange tak til deltagerne. Thumbsup

I forlængelse af debatten har jeg derfor oprettet en afstemning om emnet, der ses her:

fibula.dk/Forums/viewt...087.html#0

Når det så er sagt, må jeg lige anholde nogle misforståelser og forplumringer, som har floreret ovenover.

Der er nogle, der har misforstået - eller vælger at misforstå - hele konceptet omkring en kongres og et valg af et talerør for hobbyen. Der gives udtryk for, at det i virkeligheden er et spørgsmål om sagsbehandling af indleverede genstande, eller at det skulle være 'en kamp' mod offentlige instanser.

Intet kunne dog være mere forkert - selve spørgsmålet om behandling og indlevering af fund har INTET med emnet i denne tråd at gøre - den diskussion hører til i en helt anden tråd, nemlig denne: fibula.dk/Forums/viewt...014.html#0 - så stop venligst med at bringe dette emne på banen i denne sammenhæng!

Med hensyn til 'kampen' er dette også ude af kontekst - det, jeg argumenterer for, er, ganske simpelt at detektorfolket vælger sig et antal 'første blandt ligemænd' som sammen skal varetage vores interesser, både i forhold til detektorhobbyen indbyrdes (f.eks. ved at kunne udtale sig og give udtryk for dette udvalgs holdning til moralske spørgsmål, som dem der bringes op herinde med jævne mellemrum) og udadtil i forhold til lokale og nationale museumsmyndigheder og andre offentlige instanser (f.eks. ved at udtale sig på hobbyens vegne om problemer og gnidninger, eller med konstruktive forslag, til samarbejdet mellem amatører og professionelle, samt de bureaukratiske spilleregler).

Det er meningen, at denne gruppe/udvalg skal være uvildigt sammensat og have et klart og defineret mandat til at tale på de flestes vegne - men ikke i øvrigt har nogensomhelst myndighed til at gennemtvinge noget, hverken overfor enkeltpersoner eller organisationer. Magten ligger i, at 'detektorrådet' er talerør for flest mulige detektorfolk, og derfor har en respekt bag sig, bla. qua sin uvildighed, der kan benyttes til at sætte ting på dagsordenen eller på anden vis gøre livet lettere for alle....

Jeg er ikke selv medlem af nogen forening, og har heller ikke tænkt mig at blive det - og jeg kan sagtens følge bekymringen om 'frihedsstækkelse' osv. Men når det er sagt, er det også til vores (og mit) eget bedste, at vi har nogle, der kan varetage vores individuelle interesse, som ovenfor anført. Hver for sig har vi intet at sige - men mange har mere at sige, som det vil være de fleste bekendt.

Det er intet forsøg på at skabe nogen 'national' forening af samtlige detektorfolk - hvilket har været prøvet, men indtil videre er fejlet - så alternativet må være, i lyset af de forskelligartede holdninger, at at vi alle i fællesskab udpeger et råd, der kan rådgive både os selv og udenforstående, og som flertallet har valgt til denne opgave. Er man utilfreds med rådets holdninger, kan dette blot udskiftes, når valgperioden udløber.

Der er visse kræfter, der af egoistiske eller opportunistiske årsager ikke ønsker, at der etableres nogle former for nationale organer for hobbyen - til dem vil jeg blot sige: Støt dog op om en fælles, demokratisk kongres, hvor flest mulige kan diskutere og debattere disse emner face to face - vær konstruktive, i stedet for at tro, at alt blot kan fortsætte med same procedure as last year - for det er den sikre vej til at tingene blot bliver mere komplicerede, og ikke bedre, end de er i dag!

#63: Re: LANDSDÆKKENDE KONGRES FOR DETEKTORBRUGERE - Forfatter: Bent Gregersen [Obersten]Blåholtvej 14, 3770 Allinge IndlægSkrevet: Lør Aug 02, 2014 5:20 pm
    ----
Nu er jeg da helt rundforvirret eller måske er det varmen, nej jeg er nok bare egoistisk og oppoturnistisk, men nu er jeg da helt enig med mig selv og de andre egoister efter denne sidste svada fra JanH Smil

#64: Re: LANDSDÆKKENDE KONGRES FOR DETEKTORBRUGERE - Forfatter: Chris Jarvis [Chris]Thisted IndlægSkrevet: Lør Aug 02, 2014 8:25 pm
    ----
Hvis tendensen fortsætter, ser det ud til, at det bliver det et rungende nej til forslaget..

#65: Re: LANDSDÆKKENDE KONGRES FOR DETEKTORBRUGERE - Forfatter: Tommy Olesen [tommy]Osted, Lejre Kommune IndlægSkrevet: Lør Aug 02, 2014 8:37 pm
    ----
Synes også JanH roder lidt rundt i tingene. Men det er jo også varmt Vinker

#66: Re: LANDSDÆKKENDE KONGRES FOR DETEKTORBRUGERE - Forfatter: Freddy A [Quist] IndlægSkrevet: Lør Aug 02, 2014 8:40 pm
    ----
Hvis man har læst Maj nummeret af Arkæologisk Forum som er Foreningen af Fagarkæologers faglige tidsskrift, er vores problemer og undren, noget de er klar over, og som jeg læser det, vil de gøre noget med. Det er et stort tema om metaldetektoren og arkæologien.

#67: Re: LANDSDÆKKENDE KONGRES FOR DETEKTORBRUGERE - Forfatter: René Skjødt [Skjødt]9530-Støvring IndlægSkrevet: Lør Aug 02, 2014 9:20 pm
    ----
Og lige netop dér, kunne det være rart at have nogle med ved bordet, når de bestemmer sig for, hvad de skal gøre........

Har nogle af jer, der kategorisk afviser ideen om at lade repræsentanter fra vores kreds være med til at præge udviklingen, tænkt den tanke, at der er en anden løsning på udfordringen med den stigende indleveringsmængde til museerne.......?
Nemlig at indskrænke mulighederne for at søge med metaldetektor i Danmark......
Det ville da løse nogle af problemerne, men det er vel heller ikke det vi ønsker, eller ?

#68: Re: LANDSDÆKKENDE KONGRES FOR DETEKTORBRUGERE - Forfatter: Michael Møller [Møller]Svaneke IndlægSkrevet: Lør Aug 02, 2014 9:28 pm
    ----
Jeg har nu aldrig hørt et pip om at indskrænke muligheden for at søge med detektor i danmark.
Hverken fra NM , lokalmuseer eller magthavere i danmark.
Den udtalelse er da lidt søgt.

#69: Re: LANDSDÆKKENDE KONGRES FOR DETEKTORBRUGERE - Forfatter: René Skjødt [Skjødt]9530-Støvring IndlægSkrevet: Lør Aug 02, 2014 9:39 pm
    ----
Nej det er muligt jeg bare er lidt paranoid og ser spøgelser, hvor de ikke er......men hvis man kunne få et par repræsentanter med ved bordet, der kender vores ønsker og udfordringer, ville jeg nu alligevel have det lidt bedre.......

#70: Re: LANDSDÆKKENDE KONGRES FOR DETEKTORBRUGERE - Forfatter: Michael Møller [Møller]Svaneke IndlægSkrevet: Lør Aug 02, 2014 9:48 pm
    ----
Hvis vi som detektor førerer opfører os professionelt.
Det vil sige at vi afleverer hvad vi finder til vores lokalmuseum.
Hvis vi nedbringer noget af det brok og mark stjæleri der til tider forekommer.
Så har vi vist intet at frygte.
Vi har et fantastisk samarbejde med og er meget velsete i museumsverdenen.
MEN
Hvis vi begynder ikke at indlevere fud eller at lave private samlinger eller at sælge vores fund, Så kan det være at der kommer andre boller på suppen.
Så fortsæt det gode arbejdemed detektoren og good luck til alle i denne sæson

#71: Re: LANDSDÆKKENDE KONGRES FOR DETEKTORBRUGERE - Forfatter: Freddy A [Quist] IndlægSkrevet: Lør Aug 02, 2014 9:57 pm
    ----
Manden med de to hatte....

Ja det kan man vel kalde mig. Jeg er formand i vores lokale detektorgruppe i Furesø,
hvor vores primære formål med detektorgruppen er to ting. Det sociale aspekt og detektor hjælp til vores lokale museer.
Vi har som mange, selv i vores relativt lille område, de samme problem som andre har at når man indleverer og registrerer vores fund. Det er forskellige måder man skal gøre dette på. Man bruger meget tid på at registrere alle sine fund på en lille mark, og det er kun danefæ som bliver plukket fra og alt andet bliver ”skrottet”. Det med indlevering og registrering burde være en nem sag at få igennem for NM. Ens dokumenter der skal udfyldes og fælles krav til hvordan man registrerer, og hvad der skal registreres.

HAT numero twå

Det er sikkert ikke den store overraskelse at jeg så også er medlem af bestyrelsen i SDA. Da jeg blev spurgt om jeg ville være med i bestyrelsen i SDA, takkede jeg ja, for på denne måde at kunne få detektor arkæologien ind i SDA. Lige nu har jeg to opgaver i SDA. Lave deres hjemmeside om til en ny og mere up to date version, og hvordan vi kan bruge vores netværk og viden i SDA til at styrke detektor arkæologien.

Jeg har gennem et stykke tid arbejdet lige med dette, med hvordan vi i detektor miljøet kan gøre brug af SDAs netværk Netværket består af lokale museer, arkæologiske foreninger, prof. arkæologer, foredragsholdere osv, og ikke mindst NM.
Min mening var fra starten af, at der skal laves en arbejdsgruppe som skulle komme med konkrete løsninger på hvordan SDA kan være behjælpelige med at støtte op om detektor arkæologien i Danmark.
Dog er denne del af arbejdet gået lidt i stå grundet mit arbejde med hjemmesiden, som ser dagens lys inden udgangen af august 2014.

Jeg kan læse her at man er både for og i mod brug af SDA i denne fase, men jeg vil her sige at SDA meget gerne vil tage arbejdstøjet på for at fremme samarbejdet på kryds og tværs i den arkæologiske verden i DK.

Min egen mening er at man burde bruge de kræfter der er der ude i forvejen. Det er svært at starte noget nyt op, da ting tager tid. Dette har jeg selv erfaret via de kontakter jeg har talt med om dette.
Det er mange meninger og interesser som man skal tage højde for. Man skal i gang med at bygge et netværk op fra starten osv. osv.

Så nu har jeg det kommet med en lille info vedr. mit arbejde i SDA, så må vi se om det kan bære frugt i fremtiden.



-> Vores hobby

Alle tidspunkter er GMT + 1 Timer

Side 1 af 1