:: Forum › Grenå bipper
-> Introduktioner

#1: Grenå bipper Forfatter: Poul Svendsen [Poul Svendsen]Grenå IndlægSkrevet: Fre Jun 29, 2012 5:25 pm
    ----
Hej alle
Jeg er helt grøn mht alt hvad der har med detektorer at gøre.
Snakken faldt helt tilfældigt på detektorer en aften og min tiårige knægt, som lyttede med, blev fyr og flamme. Sådan en fætter måtte han da have. Efter lidt research på nettet viste det sig at være en lidt dyrere anskaffelse end først antaget, men i mellemtiden var faderen ( mig altså Vinker ) også blevet temmelig lun på ideen, så et makkerskab opstod. Efter lidt lobbyarbejde, fik vi bevilget midler og en Garret Ace 250 er nu på vej med posten.
Planen er/var at søge efter lidt tabt "nutidsguld" i form af mønter på stranden og lignende. Der skal jo gerne "bippes" lidt ind for at junior ikke skal miste tålmodigheden og interessen for hurtigt.
Efterfølgende har vi faktisk fået adgang til noget meget interessant/lovende jord så vi håber da også på at opspore noget "ikke gangbar" mønt.

#2: Re: Grenå bipper Forfatter: Jørn Jakobsen [jornjak]Ringsted IndlægSkrevet: Fre Jun 29, 2012 5:57 pm
    ----
Velkommen her, Poul Svendsen og søn.

#3: Re: Grenå bipper Forfatter: Jakob Øhlenschlæger [Heelgrasper]Randers IndlægSkrevet: Fre Jun 29, 2012 6:17 pm
    ----
Velkommen til :thumbsup2: Stranden i Grenå skulle da gerne kunne give lidt mønter - ellers må i slå et slag forbi en legeplads med sand under gyngestativet. Det er godt nok længe siden, jeg har opsøgt den slags steder, men de plejede da altid at give tilstrækkeligt til en is eller to.

De mere historiske fund skulle der også være god mulighed for. Jeg voksede selv op ikke så langt fra Grenå (Ørum) og besøger jævnligt familie i Grenå, så jeg har da kigget lidt efter gode detektorsteder på Djursland, men indtil videre holder jeg mig lidt tættere på Randers.

#4: Re: Grenå bipper Forfatter: Poul Svendsen [Poul Svendsen]Grenå IndlægSkrevet: Fre Jun 29, 2012 6:29 pm
    ----
Tak for velkomsten
@Heelgrasper
Det er faktisk meget tæt på ørum, nærmere bestemt Dystrup, hvor vi har fået et lille stykke jord. Faktisk lige i nærheden af et fint bronzealderfund . Så med lidt held dukker der spændende ting op.

#5: Re: Grenå bipper Forfatter: Jimmi Jørgensen [JimmiJ]2630 Tåstrup IndlægSkrevet: Fre Jun 29, 2012 7:42 pm
    ----
Velkommen til jer begge, der er ingen tvivl om i bliver fanget at denne fantastiske hobby :)

Jimmi

#6: Re: Grenå bipper Forfatter: Kim Jakobsen [Kim Jakobsen]8400 Ebeltoft IndlægSkrevet: Fre Jun 29, 2012 8:35 pm
    ----
Velkommen til. I må endelig sige til hvis i mangler en søgemakker. Er bosat i Ebeltoft og har indtil videre mulighed for at søge på kommunens jord. Dog regner jeg snart med at få noget op at køre med et par lokale lodsejere.

Jeg bruger selv tid med min datter på 4, og bare den bipper er interessen fanget, så du får nok ikke problemer med at sønnike fanget. Bare det at grave noget op giver en blod på tanden. ;)

mvh
Kim

#7: Re: Grenå bipper Forfatter: Poul Svendsen [Poul Svendsen]Grenå IndlægSkrevet: Fre Jun 29, 2012 9:50 pm
    ----
Tak for det Kim.
Men det er jo egentlig mere sønnike der har fået mig hooked.
Jo mere jeg har læst om emnet, des mere glæder jeg mig til at komme ud og "tage fat" .
Puhha 3-8 dages leveringstid er sgu lang tid. :)
Men nu starter vi blødt op på stranden og ser hvad det bringer. (når postvæsnet vil) Senere hen kunne det være rigtig fint at udveksle erfaringer. Jeg har som sagt adgang til noget jord i en lille landsby med en lang " historie" bag sig. Gravhøje og lignende i nabolaget. Til gengæld skal jeg bare fra tid til anden hjælpe med at finde en tabt hestesko. Det er sgu da en ok deal.

#8: Re: Grenå bipper Forfatter: Kim Jakobsen [Kim Jakobsen]8400 Ebeltoft IndlægSkrevet: Fre Jun 29, 2012 10:45 pm
    ----
Det lyder det til. :)

Bare husk på at checke om der er fredede zoner med videre. Det kan du checke her: www.kulturarv.dk/fundo...nder/Kort/

Så er du ihvertfald sikker på at du ikke kommer for tæt på fredede fortidsminder. :)

#9: Re: Grenå bipper Forfatter: Michael Kjær [Kjaer]Silkeborg IndlægSkrevet: Fre Jun 29, 2012 11:43 pm
    ----
Hej Poul og sønnike.

Velkommen til denne fantastiske og spændende hobby.

I må endelig sige til, hvis i skal bruge lidt indput til at komme i gang med at "rode i fortiden". Vi er rigtig mange der gerne vil hjælpe, hvis der er behov herfor. Men det primære er at komme ud på markerne og gøre sine egne erfaringer - når isen er betalt Vinker

God jagt derude.

#10: Re: Grenå bipper Forfatter: Poul Svendsen [Poul Svendsen]Grenå IndlægSkrevet: Lør Jun 30, 2012 6:47 am
    ----
Tak for den fine velkomst fra alle. Det virker som om jeg er havnet det rette sted mht at få hjælp og input. Der er så vidt jeg lige kan finde frem til ikke nogen foreninger eller lignende herude på spidsen, så det er da rart at vide hvor man kan søge hjælp eller vejledning.
Og naturligvis kunne jeg ikke finde på at "skænde" fredede fortidsminder. Selvfølgelig er jeg "skattejæger" , som jeg går ud fra at alle i denne hobby er. Men det skal da gøres efter reglerne. Der er IKKE synlige fortidsminder på det pågældende stykke så jeg går ud fra at det er ok. Eller er der andet jeg skal være opmærksom på?

#11: Re: Grenå bipper Forfatter: Håkan [Håkan]Eslöv, Sverige IndlægSkrevet: Lør Jun 30, 2012 8:55 am
    ----
Studera Allan Faurskovs sida www.afp.dk/metaldetekt...akt/om-mig Där finns mycket matnyttigt samt naturligtvis Nationalmuseums folder: natmus.dk/fileadmin/us...folder.pdf

#12: Re: Grenå bipper Forfatter: Steen Arne Ahlgren [Arne]Vestsjælland IndlægSkrevet: Lør Jun 30, 2012 3:54 pm
    ----
Hej Poul Svendsen

Nu er vi jo stadigvæk nogle som kalder os for amatørarkæologer og ikke skattejæger.Skattejægerne har ingen brug for de er en trussel for detektor arkæologien,se bare hvad der skete på Gotland.Så desværre bliver detektoren misbrugt af folk der ikke har nogen interesse for arkæologien.

#13: Re: Grenå bipper Forfatter: Jakob Øhlenschlæger [Heelgrasper]Randers IndlægSkrevet: Lør Jun 30, 2012 4:22 pm
    ----
Nej, af en eller anden grund virker Djursland til at være temmelig fattig på detektorfolk. Jeg synes, jeg med et halvt øje har observeret en enkelt anden bruger herinde fra Djursland (fraregnet Kim, der jo kun lige er kommet til), men vedkommende har vist aldrig givet lyd fra sig på nogen måde. Da jeg var med i Tellus mødte jeg engang en fyr, der gik nede ved Ebeltoft og vistnok i høj grad søgte ved stranden, vel at mærke ude i vandet. Navnet kan jeg dog ikke erindre.

Ellers har jeg i "gamle dage", da man på Fund&Fortidsminder tit kunne se findernes navne, faktisk kun observeret Ove Madsen nævnt ved detektorfund på Djursland. Han var i en årrække fast detektormand for museerne i Århus Amt og det er nok der, som forklarer det. I dag tror jeg han mest holder sig til den fundrige Stavnsagerplads.

Inden I begiver jer ud på markerne for at lede efter gamle ting, så gør lige jer selv den tjeneste at være forberedt på, at I kan finde noget, der er danefæ og skal indleveres til museet med så gode fundoplysninger som muligt. Langt de fleste af os bruger gps til at måle fundstedet ind med (er også beskrevet på Allans hjemmeside), og det kan klart anbefales, men ellers så hav lige en anden plan for, hvordan det skal ske. Det er lidt ærgeligt for alle parter, hvis I gør et rigtigt godt fund, men bagefter ikke kan udpege helt præcist, hvor det er gjort.

Ud over Allans glimrende hjemmeside kan det også anbefales at læse Mogens Bo Henriksens artikel om registrering og indlevering af detektorfund: www.harja.dk/articles....icle_id=28 . Mogens går nok en del mere op i den slags end mange andre museumsfolk, men der er mange gode og brugbare tanker i det, han skriver. Og det er helt sikkert, at man får ingen skideballer for at følge hans gode råd.

#14: Re: Grenå bipper Forfatter: Poul Svendsen [Poul Svendsen]Grenå IndlægSkrevet: Lør Jun 30, 2012 4:27 pm
    ----
@Arne.
Jeg ved desværre ikke noget om hvad der er sket på Gotland, men jeg kalder nu stadig det at gå en tur på en mark eller strand, i håb om at finde noget, for skattejagt. Jeg var ikke lige klar over at det var et skældsord i disse kredse. Blink
Men hvis nogen føler sig stødt over udtrykket vil jeg da gerne undskylde. :cop: :smilewide:

#15: Re: Grenå bipper Forfatter: Poul Svendsen [Poul Svendsen]Grenå IndlægSkrevet: Lør Jun 30, 2012 4:36 pm
    ----
@Heelgrasper
Har været forbi Allans side, hvor tingene jo er rigtig fint beskrevet og forklaret. En stor hjælp.
Alt "markarbejde" herfra bliver med en gps i lommen, i det tilfælde at vi rent faktisk finder noget.
Så har jeg jo også bemærket fund trådene her på siden, og jeg kan garantere dig at jeg vil flashe alt hvad jeg finder som kan være interessant. Og så er der formentlig nogle kyndige folk her der kan svare på om det er noget man bør vise på museet.

#16: Re: Grenå bipper Forfatter: Tommy Olesen [tommy]Osted, Lejre Kommune IndlægSkrevet: Lør Jun 30, 2012 5:47 pm
    ----
@Poul - når man er skattejæger, så går man for ussel mammon. Og det gør vi (jeg) ikke. Jeg går for at bringe oldtidsfund frem og aflevere det til museet, så alle kan få glæde af det. At jeg så nogle gange får danefægodtgørelse er jo bare en sidegevinst, men det er ikke derfor jeg går. Bl. a. får man jo heller ikke noget for at gå for museer og heler ingen danefægodtgørelse på udgravninger. Så jo - skattejæger er et skældsord i mine ører.

#17: Re: Grenå bipper Forfatter: Jakob Øhlenschlæger [Heelgrasper]Randers IndlægSkrevet: Lør Jun 30, 2012 6:04 pm
    ----
Dermed ikke sagt, at en stor del af fornøjelsen ved at gå med detektor er håbet om, at finde noget godt, og der er voldsom begejstring, når drømmefundet dukker op. På samme måde kan de professionelle arkæologer jo også godt drømme om fantastiske fund uden at der går fuldstændig Indiana Jones i det.

#18: Re: Grenå bipper Forfatter: Poul Svendsen [Poul Svendsen]Grenå IndlægSkrevet: Lør Jun 30, 2012 6:35 pm
    ----
Godt så, jeg lover for eftertiden, ikke at kalde nogen af amatørakæologerne herinde for skattejægere.
Meeen, når det nu er sagt, så undrer det mig at så mange herinde kalder Lokes fund for en skat, når vi nu bryster os af, ikke at være skattejægere.
Mon ikke lige præcis sådan et fund er noget vi alle går og drømmer om. Ikke nødvendigvis for rigdom og berømmelse, men bare for at finde noget rigtig fedt.
Jeg har også bedrevet en hel del lystfiskeri, og det er jo også en evig jagt efter "den helt store gevinst" . Som lystfisker er der jo også en slags belønning i form af fisk på bordet. Der har jeg dog oftest praktiseret catch and release, da det for mig er en større fornøjelse at fange fisken end at fortære den. Altså jagten er vigtire for mig end belønningen, men det er dog en jagt.
Sådan forholder det sig vel også i detektorverdenen hvad enten man kalder det jagt eller arkæologi. I øvrigt var Indiana altså arkæolog og ikke skattejæger. griner
Men nu nu må jeg vist hellere lade det hvile, inden jeg lægger mig ud med alle eksperterne før jeg overhovedet er kommet i gang med detektin. Griner

#19: Re: Grenå bipper Forfatter: Tommy Olesen [tommy]Osted, Lejre Kommune IndlægSkrevet: Lør Jun 30, 2012 6:35 pm
    ----
Selvfølgelig drømmer vi alle om at finde den store skat a la loke, men mindre kan jo også gøre det. Jeg er da stadigvæk glad for at finde en delfinmønt - de gir et dejligt signal og er så flotte.

#20: Re: Grenå bipper Forfatter: Tommy Olesen [tommy]Osted, Lejre Kommune IndlægSkrevet: Lør Jun 30, 2012 6:38 pm
    ----
@Poul - det er fordi sådan et fund af mønter kaldes en skat og derfor kaldes sådan et fund for et skattefund.

#21: Re: Grenå bipper Forfatter: Kristian Brandhøj [Kristian Brandhoej]kølkær IndlægSkrevet: Lør Jun 30, 2012 8:21 pm
    ----
Hej poul jeg håber du finder god fornøjelse med søgepinden.
skatte jæger er man til man finder noget.
herligt kick.
Så finder man et eller andet man synes ser spændende ud, og så bliver man amatørarkæolog velkommen griner

#22: Re: Grenå bipper Forfatter: Poul Svendsen [Poul Svendsen]Grenå IndlægSkrevet: Lør Jun 30, 2012 8:35 pm
    ----
Tak for det Kristian. Jeg tror såmænd vi alle er meget enige. Det var min formulering der haltede lidt. Men du udtrykker det meget fint der. :thumbsup2:
Med venlig hilsen, en skattejæger af guds nåde, forhåbentlig kommende amatørarkæolog. Blink

#23: Re: Grenå bipper Forfatter: Steen Arne Ahlgren [Arne]Vestsjælland IndlægSkrevet: Lør Jun 30, 2012 9:10 pm
    ----
Så er du jo på rette vej Poul,regn ikke med skatten den er kun få forundt, men glæd dig over det mindste oldtidsfund,det kan fortælle en historie der er en skat værdig,og velkommen i klubben.
Hilsen en der har gået med detektor i over 30år.

#24: Re: Grenå bipper Forfatter: Håkan [Håkan]Eslöv, Sverige IndlægSkrevet: Lør Jun 30, 2012 10:46 pm
    ----
Det finns många skatter kvar att hitta därute... Men Arne har helt rätt, i väntan på storfyndet finner man oerhörd glädje i varje liten pusselbit. :tommel:


och gör man inte det så ger man snart upp...

#25: Re: Grenå bipper Forfatter: Steen Agersø [agersoe]Ærø IndlægSkrevet: Søn Jul 01, 2012 9:42 am
    ----
Bare lige en lille kommentar:
Jeg tror, at chancen for at finde en skat er langt større, hvis man fra starten søger "som en amatørarkæolog" ville gøre, end som en "skattejæger" !!!
Håber, at I forstår, hvad jeg mener? Blink

#26: Re: Grenå bipper Forfatter: Lars Hebsgaard [Lars]Holstebro IndlægSkrevet: Søn Jul 01, 2012 10:39 am
    ----
Det negative i "Skattejæger" er vel skatte-delen. Det betyder at man jager en decideret skat (=stor værdi/rigdom, altså ussel mammon).
Det som de fleste herinde jager er jo mere oldtiden eller fortidslevn... Man kunne vel med rette kalde os oldtidsjægere uden at fornærme nogen :)

Men velkommen til (for at komme tilbage til tråden) :tommel:


Sidst rettet af Lars Hebsgaard [Lars] den Søn Jul 01, 2012 10:40 am, rettet 1 gang

#27: Re: Grenå bipper Forfatter: René Skjødt [Skjødt]9530-Støvring IndlægSkrevet: Søn Jul 01, 2012 10:40 am
    ----
@Poul Svendsen. Jeg tror jeg ved hvad du mener.

Ordet skattejæger er særdeles upopulært i vore kredse, da der dukker helt specifikke historier op i hukommelsen, når engagerede amatørarkæologer hører dette, men.......indrømmet jagten på "skatten" er da en del af oplevelsen.

Hvad er det der driver en amatørarkæolog, en jæger, en lystfisker osv. ud i naturen time efter time, dag efter dag, år ud og år ind. Det er da jægergenet.
Forberedelsen, forfølgelsen, jagten og Biiiiiip, der var den, lyden, forhåbningen opgravningen og at stå med trofæet-skatten i hånden. Adrenalinet pumper en smule og vi kan ikke vente med at delagtiggøre vores jagtkammerater i oplevelsen.

Hvordan vi så forvalter dette gen er det, der er spændende.
Vi kender alle lystfiskeren, der pirkefisker i put & take, Krybskytten, der går i nattens mulm og mørke og skattejægeren, der forvalter vores fælles kulturarv forkasteligt, ved at ødelægge eller sælge danefæ.

Og, som der tidligere er nævnt, kan skatten altså godt være en delfin 2 øre, en 30 cm. bækørred eller en lille due. Dette er defineret af jægerens forventning, mulighed og evne.

Så ordet "Skattejæger" er ikke ok, men ordet "Jæger" kan vel med rette bruges.

Var det volapyk eller ?....

#28: Re: Grenå bipper Forfatter: Poul Svendsen [Poul Svendsen]Grenå IndlægSkrevet: Søn Jul 01, 2012 3:00 pm
    ----
Ingen volapyk. Jeg forstår hvad i mener, og det der grimme skældsord er hermed banned i min Ipads ordbog. Griner-> Introduktioner

Alle tidspunkter er GMT + 1 Timer

Side 1 af 1