:: Forum › Sølv eller kober
-> Teknik, metaller etc.

#1: Sølv eller kober Forfatter: kasper frandsen [frandsen]Kloster IndlægSkrevet: Søn Mai 26, 2013 10:13 pm
    ----
Hvordan ser man om det sølv eller kober, når det ligget i jorden i så langt tid.
Ja ja ved det, men er stadig ny i det her. Smil

#2: Re: Sølv eller kober Forfatter: kasper frandsen [frandsen]Kloster IndlægSkrevet: Søn Mai 26, 2013 10:15 pm
    ----
Skulle så stå bly og ikke kober Smil
Så forskel på sølv og bly.

#3: Re: Sølv eller kober Forfatter: Steen Agersø [agersoe]Ærø IndlægSkrevet: Søn Mai 26, 2013 10:25 pm
    ----
Bly vil ofte have en hvidlig, mat overflade. Desuden er bly markant tungt i forhold til størrelsen.
Sølv vil ofte være enten helt eller delvis sort. fra sur jord kan det dog være blankt.

#4: Re: Sølv eller kober Forfatter: kasper frandsen [frandsen]Kloster IndlægSkrevet: Søn Mai 26, 2013 10:39 pm
    ----
Vil sølv der ligget i jorden i mange år, ha en skobe omkring sig, som man først skal skrabe af inden man kan se det blankt Smil

#5: Re: Sølv eller kober Forfatter: Tobias Bondesson [Tobias]Malmö, Sverige IndlægSkrevet: Søn Mai 26, 2013 11:00 pm
    ----
Bly har endast marginellt högre densitet än silver (11,3 g/cm3 vs. 10,5) så det kan vara vanskligt at skille dem ad basert på vaegt. Det bedste er nok at får det vist for nogen som kan se forskel. Man vil jo ikke skade noget som måske er danefae. Du kan altid oploade en billede her så skal du sikkert få svar.

#6: Re: Sølv eller kober Forfatter: Thosland [JanH]Thosland IndlægSkrevet: Søn Mai 26, 2013 11:06 pm
    ----
- Bly 'ruster' ved at danne en skorpe af blyhvidt omkring sig. Denne blev i ældre tid benyttet som pigment til maling, deraf navnet. Det var den mest anvendte form for hvid op til ca. 1900, hvor det for alvor gik op for folk hvor giftigt det er. Vask grundigt hænder, når du har haft kontakt med bly, uanset forvitringsgraden. Bly kan kun stabiliseres/renses professionelt, så undlad skrubben.

- Kobber 'ruster' ved at irre, dvs. danne det karakteristiske grønne lag omkring sig. Irret er egentlig ikke rust, men et beskyttende lag, og betegnes patina. Det kan fjernes igen, afhængig af lagets tykkelse, med f.eks. Brasso, men det kan ikke anbefales. Især jordfundne kobbermønter kan være hårdt angrebet, hvis irret er gået i kontakt med f.eks. sandpartikler i den omgivende jord. Også irr og kobber er giftigt, så husk håndsæben!

- Sølv 'ruster' ikke, eftersom det er et ædelt metal. Det anløber - dvs. bliver mørkt/sort med tiden. De fleste sølvmønter består ikke af rent sølv, men af en legering med et andet metal, typisk kobber, der jo godt kan anløbe. Derfor kan en sølvmønt med et højt kobberindhold godt irre, i al fald pletvis. En yderst effektiv og uskadelig måde til at rengøre anløbent sølv/mønter, er at lægge genstanden i vand, tilsat ganske almindeligt bagepulver (natriumhydrogenkarbonat). Efter nogle minutter vil skidt og anløb kunne fjernes. Men igen - metoden anbefales IKKE, hvis mønten har et højt kobberindhold.-> Teknik, metaller etc.

Alle tidspunkter er GMT + 1 Timer

Side 1 af 1