l detectingpeople.dk › Detektor › Detektorture og træf › Ikke detektor billeder
detectingpeople.dk
Udvid/Kollaps indhold Detecting People

Udvid/Kollaps indhold Bruger Info

Velkommen Gæst

Hvem er hvor: 1 Gæster

Detektor › Detektorture og træf › Ikke detektor billeder

Hjem

Nyeste fund
/

kommentarer

Mest sete
/

bedømte


 DetektorDetektorture og træf › Ikke detektor billeder 
Retur til oversigt Vis/skjul billede information Slideshow BILLEDE 7/94 Send dette billede som et e-postkort Se forrige billede Se næste billede
Det er sommer - lad os lege Sherlock Holmes
Så er der lidt for dem, der elsker at lege Sherlock Holmes - eller Piet van Deurs. Det her foto indbyder jo til visse spørgsmål: Hvad står der på stenen? Hvor står den henne? Og hvorfor har man valgt at rejse en runesten?

Jeg har selv rimeligt styr på det, så jeg skal nok komme med svarene, når folk engang ikke gider lege mere :D Jeg skal dog ikke afvise, at jeg kan blive klogere, for jeg har måtte stykke svarene sammen.
 
 
Billede information
Tilføjet af:Heelgrasper
Landsdel:Anden
Fundet med:Andet
Album navn:Ikke detektor billeder
Foreslå et andet album. Klik her.
Vist:247 gange
URL:www.detecting.dk/coppermine/displayimage/pid=51806.html
 Tommy Olesen [15. Juni 2012 kl. 06:00]
  Ud fra mit ringe kendskab til runer, så står der noget i retning af: HIALMARHIARD(TH) altså Hjalmar Hjard eller noget lignende. Det sir mig ikke lige noget og da manden åbenbart dør i en alder af 7 år, så er han nok ikke så berømt i Danmark. Og da stenen åbenbart er en gravsten og står på en kirkegård, så er det nok en person og ikke fx. en hund.
 Tobias Bondesson [15. Juni 2012 kl. 06:55]
  Måske skal det stå Hjalmar Hjort(h). Der er jo en norsk forfatter ved det navn Tnke
 Morten Nielsen [15. Juni 2012 kl. 10:02]
  Der står " Halv grilkylling med pomfritter tak" griner Undskyld, kunne ikke dy mig!! :tommel:
 Dan Lønborg [15. Juni 2012 kl. 11:49]
  det kan jo være lidt af en gåde at stave sig frem til det rigtige svar da der findes flere runesystemer alt efter tidsalder...jeg har selv tatoveringer i runeskrift som jeg har kombineret af de forskellige tidsperioder og det samme tegn kan have forskellig betydning alt efter om man vælger det ene eller andet runealfabet.....
 Jakob Øhlenschlæger [16. Juni 2012 kl. 21:38]
  Så er det vist på tide, at jeg giver lidt flere oplysninger: Stenen står ved Durup Kirke (Rebild Kommune). Og det var sådan set de oplysninger, jeg selv havde at arbejde med, da jeg selv opdagede stenen, da jeg var nær Durup Kirke og lige ville se lidt nærmere på den. Jeg kan dog tilføje, at Tobias har fat i noget af det rigtige.
 Tobias Bondesson [16. Juni 2012 kl. 22:44]
  Ok så var det ikke norskamerikanen Hjalmar Hjorth Boyesen det drejede sig om...

Efter hvad jag kan finde via det allsmäktige Google er det en lidt kompliceret historie. Som jag förstår det er det en minnessten eller gravesten opsat udenfor Durup kirke til minde av Hjalmar Hjorth, född 1878 och död 1885. Han var äldste sön til Thyggo Nikolai Hjorth af Nøragergaard, Durup. Hjalmar döbtes i en döbfond som Thygo fandt på sinde marker på Nøragergaard netop i 1878, og som visade sig passe perfekt i et fundament som allerede befann sig i Durup kirke.

Måske er stenen ved Durup kirke inspireret av den runesten som opdagedes under restaureringen av Durup kirke i 1885 (en fragment af den runesten finns stadigt at ses i Nøragergaards have (måske på den plads der Thyggo fandt döbefonden?) - men det har Jakob skrevet om tidligere i forumet ;-))

Thyggo fick för övrigt 8 börn varav ytterligare en sön i 1885, som også döbdes til Hjalmar.
 René Skjødt [17. Juni 2012 kl. 04:45]
  Jeg bor selv i Rebild kommune og jeg anede ikke der fandtes en by ved navn Durup eller at der var en kirke der. Sjovt lille indspark forresten. griner
 Jakob Øhlenschlæger [17. Juni 2012 kl. 11:39]
  Tobias har fundet ud af lige præcis så meget, som jeg har kunnet finde frem til.

Jeg kan lige supplere med lidt tekst fra Fund og Fortidsminder: "I Nøragergaard Have fandtes, da Proprietær Th. Hjorth i sin Tid overtog Ejendommen, en Granit Døbefond. Den havde tjent til alt muligt paa Gaarden, blandt andet nok ogsaa til at komme Svineføde i. Hr. Hjorth gav den til Durup Kirke, hvor den atter blev taget i Brug ved hans ældste søns Daab i Sommeren 1878. Døbefonten er antagelig kommet fraa Durup Kirke; thi da den atter bragtes derop fandtes i Vaabenhuset en tilhuggen Granitsokkel, hvis Omkreds foroven ikke alene passede til Døbefontens Fod, men et Hul i begge Dele tydede paa, at de havde været sammenholdt med en Træprop. I Nøragergaards Have findes opstillet 1) en Del Oldsager, som f.Ex. Slibesten m.m. Disse er af Hr. Hjort fundet ved Opdyrkningen af Heden langs Skjellet til Grynderup. 2) et Brudstykke af en Runesten med følgende Indskrift [tegning af runestenen]: "....den gode rejste denne Sten efter Take." Gúthan - ... i Stain. thasi. at Tuga. (Toke). Denne Runesten skal være fundet ved Restaureringen af Durup Kirke i 1885. Den fandtes i Grunden, var mindst dobbelt saa stor som det resterende Stykke, men blev slaaet i Stykker forinden det kunde forhindres af Nøragergaards Ejer, der reddede Brudstykket og lod det opstille i Haven."

Jeg kunne forestille mig, at runestenen fundet ved kirken har inspireret hr. Hjort til at lade en runesten rejse over sønnen. Den syvårige søns død (født 12. feb. 1878, død 30. juni 1885) må jo også have været dybt tragisk. Selvom børndødeligheden var større dengang end i dag, har det trods alt ikke været helt almindeligt med børn, der dør som syvårige. På det tidspunkt var Durup Kirke forøvrigt ejet af Nøragergårds ejer.

@Skjødt, kirken ligger faktisk næsten alene med marker helt op til kirken, så der burde næsten være noget at finde på dem, hvis du savner et nyt jagtsted. Den rigtige runesten må jo også være kommet fra et sted i nærheden, men der er vist ikke fundet spor fra vikingetid

Udvid/Kollaps indhold Se her
Racer super tilbud
DKs bedste

Udvid/Kollaps indhold Album links

Udvid/Kollaps indhold Seneste forumindlæg

Udvid/Kollaps indhold Leksikon

Udvid/Kollaps indhold Dagen i dag i historien