detectingpeople.dk › Forum › Funddebatten › Vores hobby › Samfunds-psykologi og en "nørde-hobby" - til reflektion !!
detectingpeople.dk
Udvid/Kollaps indhold Detecting People

Udvid/Kollaps indhold Bruger Info

Velkommen Gæst

Hvem er hvor: 1 Gæster

Forum › Funddebatten › Vores hobby › Samfunds-psykologi og en "nørde-hobby" - til reflektion !!
Samfunds-psykologi og en "nørde-hobby" - til reflektion !!
Hvordan ser omverdenen på vores hobby?
Skriv ny tråd   Besvar indlægget   Printvenlig side     Forum indeksVores hobby
Vis foregående tråd :: Vis næste tråd  
Forfatter Besked
Steen Agersø [agersoe]Medlem

Ærø
Indmeldt: Dec 06, 2007
Indlæg: 497
Gå til Profil
Send en PM

IndlægSkrevet: Man Aug 20, 2012 2:00 pm    Tråd: Samfunds-psykologi og en "nørde-hobby" - til reflektion !! Besvar, med citat

Jeg tillader mig lige at smide lidt tanker om vores hobby og det omgivende samfund.

Hvad enten vi kan lide det eller ej, så lever vi i et kapitalistisk forbrugssamfund (sagt helt uden politisk stillingtagen til det).
Det faktum gør, at den herskende samfunds-psykologi i forhold til fund af forskellig slags påviker folks syn på vores hobby.
Lad mig give et eksempel:
Da jeg i det forgangne år var så heldig at lokalisere, hvad må formodes at være en sølvskat, bestående af 10 romerske sølvdenarer, havde jeg naturligvis lige mønterne med rundt forskellige steder (her iblandt på min arbejdsplads) inden indleveringen af dem til museet.
Det påfaldende er de spørgsmål, som stilles af udenforstående, og ikke mindst rækkefølgen af dem.
Langt nede på listen over spørgsmål, kom nogen om, hvor gamle de er, hvorfor de mon er gravet ned på Ærø og hvordan folk mon har levet dengang. (Hvis de overhovedet blev stillet.

Det første spørgsmål var næsten altid: Hvor har du dog fundet dem?
Næste spørgsmål (om ikke det første) var ALTID:

Nå, hvad er sådan nogen så værd? (eller variationer af det spørgsmål).

Overraskelsen var ofte stor hos folk, når jeg måtte svare:
"Det ved jeg faktisk ikke helt!"
"Jamen, har du ikke undersøgt det da?", ville folk så vide.

"Nej, faktisk ikke!", måtte jeg så svare.

Når jeg så fortalte, at mønterne hver især ikke repræsenterer den helt store værdi, MEN at de set ud fra en "videnskablig værdi" må betragtes som "uvurderlige" for vores ø ... ja, så kiggede mange vantro på mig, som om de tænkte:
"Hvor vigtigt kan det lige være?".

Det er det vi er oppe imod, og der er et stykke arbejde at få gjort for at forklare denne sammenhæng, i et samfund, hvor drømmen hos mange er den store gevinst i Lotto eller tanken om, pludselig at finde en skat.

Bare lidt strøtanker til reflektion. (Hvis I orker det i varmen) Blink

:tommel:
Tilbage til toppen
Jan Hein [Jan Hein]Medlem

Kejrup alle 16
Indmeldt: Aug 21, 2010
Indlæg: 53
Gå til Profil
Send en PM

IndlægSkrevet: Man Aug 20, 2012 2:43 pm    Tråd: Re: Samfunds-psykologi og en "nørde-hobby" - til reflektion !! Besvar, med citat

Hej Steen.
Det er nøjagtigt de spørgsmål som jeg også får og jeg tror alle i denne hobby. Mange kan endog finde på at spørge om hvor meget mere man kunne have fået ved at sælge det på Ebay i udlandet. Danskere er altid meget nysgerrige efter hvad du har tjent på en handel eller hvor meget du har sat til. Jeg ved ikke hvorfor!
Jeg har i mange år rodet med veteranbiler og der er det første spørgsmål også hvad den har kostet eller hvor langt den går på literen.
Det er en skam at folk ikke kan se glæden ved hvad andre har eller i vores tilfælde hvad andre finder.
Bare mine tanker her i varmen.
Tilbage til toppen
Harald Hoel [Gjedda63]Medlem

Norge
Indmeldt: Aug 15, 2011
Indlæg: 48
Gå til Profil
Send en PM

IndlægSkrevet: Man Aug 20, 2012 4:51 pm    Tråd: Re: Samfunds-psykologi og en "nørde-hobby" - til reflektion Besvar, med citat

Er nok ikke bare dansker som er slik. Jeg har funnet endel verdifulle mynter og flotte oldsaker og når jeg forteller om dem og sier at dem har jeg innlevert til arkeologene så ser mange av de slik på meg Chokeret og sier; Hva, har du gitt dem fra deg? Er du ikke riktig klok?
Ja, slik er loven sier jeg, men de rister fortsatt på hodet. Mitt neste argument er at hvis alle metallsøkere puttet alle slike funn i egen lomme så kommer det er forbud mot all metallsøking etterhvert. Dessuten har jeg mine gode minne med bilder og film.
Ofte er det slik, så enten er vi ærlige metallsøkere en smule "dumme" eller så er folk flest en smule mer eiekjære og griske enn oss.


Sidst rettet af Harald Hoel [Gjedda63] den Man Aug 20, 2012 6:01 pm, rettet 1 gang
Tilbage til toppen
Henrik [Henrikras]Medlem

DK
Indmeldt: Jun 26, 2012
Indlæg: 250
Gå til Profil
Send en PM

IndlægSkrevet: Man Aug 20, 2012 5:58 pm    Tråd: S Besvar, med citat

Slettet


Sidst rettet af Henrik [Henrikras] den Man Jun 17, 2013 7:09 am, rettet 1 gang
Tilbage til toppen
Tommy Olesen [tommy]Medlem

Osted, Lejre Kommune
Indmeldt: Dec 06, 2007
Indlæg: 1090
Gå til Profil
Send en PM

IndlægSkrevet: Man Aug 20, 2012 7:17 pm    Tråd: Re: Samfunds-psykologi og en "nørde-hobby" - til reflektion !! Besvar, med citat

@Henrik - glad for, at du skriver hypotetisk, for det var dog et mareridt ud over alle grænser, hvis sådan noget skete.
Og angående omtalte detektorsøger, så ville jeg da kontakte det lokale museum og oplyse om hans metoder. Og noget sludder, at hans fundsteder blir oplyst til andre. Der går da år og dage - hvis nogensinde - inden det kommer på Dkconline.
Tilbage til toppen
Håkan [Håkan]Medlem

Eslöv, Sverige
Indmeldt: Jul 04, 2009
Indlæg: 167
Gå til Profil
Send en PM

IndlægSkrevet: Man Aug 20, 2012 7:26 pm    Tråd: Re: Samfunds-psykologi og en "nørde-hobby" - til reflektion !! Besvar, med citat

Är det inte rätt mycket av en jargong det där snacket om att behålla saker för sig själv? Visst förekommer det, men jag tror det är rätt mycket snack, mest en dumdryg attityd. Man kanske ska fråga dem om de stjäl cyklar och begår inbrott också...
Tilbage til toppen
Henrik [Henrikras]Medlem

DK
Indmeldt: Jun 26, 2012
Indlæg: 250
Gå til Profil
Send en PM

IndlægSkrevet: Man Aug 20, 2012 8:09 pm    Tråd: S Besvar, med citat

Slettet


Sidst rettet af Henrik [Henrikras] den Man Jun 17, 2013 7:08 am, rettet 1 gang
Tilbage til toppen
Jan Hein [Jan Hein]Medlem

Kejrup alle 16
Indmeldt: Aug 21, 2010
Indlæg: 53
Gå til Profil
Send en PM

IndlægSkrevet: Man Aug 20, 2012 8:57 pm    Tråd: Re: Samfunds-psykologi og en "nørde-hobby" - til reflektion !! Besvar, med citat

Tommy. Ved Vikinge museet Ladby har vi oplevet at fundene er kommet på samme uge som de er fundet, Har endda oplevet at en fibel var reg, inden den blev afleveret.
Tilbage til toppen
Steen Agersø [agersoe]Medlem

Ærø
Indmeldt: Dec 06, 2007
Indlæg: 497
Gå til Profil
Send en PM

IndlægSkrevet: Man Aug 20, 2012 10:06 pm    Tråd: Re: Samfunds-psykologi og en "nørde-hobby" - til reflektion Besvar, med citat

For lige at vende tilbage til min kommentar om, at vi har "et stykke arbejde" at gøre i at forklare denne sammenhæng, så tror jeg, at vi her skal have hjælp af museumfolkene til at få forklaret, hvad det EGENTLIG er, som vi går og gør, og hvilken betydning det har for museerne og forskningen.
Og vigtigt er, at det ikke bare bliver forklaret internt til andre museumsfolk og detektorfolk, for de ved det godt, men at det kommer ud til en bred offentlighed.
Tilbage til toppen
Jakob Øhlenschlæger [Heelgrasper]Medlem

Randers
Indmeldt: Dec 07, 2007
Indlæg: 415
Gå til Profil
Send en PM

IndlægSkrevet: Man Aug 20, 2012 10:29 pm    Tråd: Re: Samfunds-psykologi og en "nørde-hobby" - til reflektion !! Besvar, med citat

Lidt et sidespor, men trods alt vedrørende "almindelige" menneskers syn på arkæologien: Det sker jævnligt, at folk fortæller om landmænd, som på den ene eller anden måde giver udtryk for, at de tror, at detektorfund på deres marker vil betyde, at arkæologerne rykker ud og graver det halve af marken op for landmandens regning.

Det er selvfølgeligt fint, hvis detektorfolk retter den misforståelse, når de støder på den. Selvfølgelig under forudsætning af, at de lige har gjort en minimal indsats for at selv at sætte sig ind i reglerne. Jeg har for ikke så længe siden set detektorfolk gentage samme misforståelser andet sted på nettet, så åbenbart ikke noget, man kan gå ud fra, at alle gør!

Imidlertid er problemet jo, at det trods alt ikke er alle landmænd, vi kommer i kontakt med. Og nogle giver måske så bastant en afvisning, at man slet ikke kommer til at snakke om, hvordan det reelt forholder sig. Hvis landmænd med den misforståede opfattelse af reglerne støder på noget fortidigt under dyrkning af markerne, hvad gør de så? De ringer næppe til museet. Snarere skynder de sig at få det af vejen, så ingen opdager noget. Og det er ærlig talt en skam, at de landmænd, der historisk har været nogle af arkæologernes vigtigste informanter, nu pludselig bliver arkæologernes modstandere.

Her ligger der tilsyneladende en stor oplysningsopgave for "nogen".
Tilbage til toppen
Henrik [Henrikras]Medlem

DK
Indmeldt: Jun 26, 2012
Indlæg: 250
Gå til Profil
Send en PM

IndlægSkrevet: Man Aug 20, 2012 10:43 pm    Tråd: S Besvar, med citat

Slettet


Sidst rettet af Henrik [Henrikras] den Man Jun 17, 2013 7:07 am, rettet 1 gang
Tilbage til toppen
Tommy Olesen [tommy]Medlem

Osted, Lejre Kommune
Indmeldt: Dec 06, 2007
Indlæg: 1090
Gå til Profil
Send en PM

IndlægSkrevet: Man Aug 20, 2012 10:48 pm    Tråd: Re: Samfunds-psykologi og en "nørde-hobby" - til reflektion !! Besvar, med citat

@Jan: Okay - de er åbenbart hurtigere nogen steder end andre. Men lige meget hvad, så gir det ikke mandet ret til at tilbageholde sine fund. Men da han ikke sælger dem, havner de vel på et eller andet tidspunkt alligevel på museet, da manden jo ikke lever evigt. Håber så bare, han har ført nogle gode optegnelser over sne fund.
Tilbage til toppen
Harald Hoel [Gjedda63]Medlem

Norge
Indmeldt: Aug 15, 2011
Indlæg: 48
Gå til Profil
Send en PM

IndlægSkrevet: Tir Aug 21, 2012 6:42 am    Tråd: Re: Samfunds-psykologi og en "nørde-hobby" - til reflektion Besvar, med citat

Det bare viser viktigheten av vårt arbeide, mange landmænd sier ikke ifra, arkeologene har ikke tid eller ressurser til å gå på oppdagelsesferd lengre. En annen ting med landænd er at de har ikke den nærkontakten med jorden lengre, før gikk de bak plogen,nå sitter de flere meter over bakken og ser lite.Legg merke til alle funn gjort av bønder/veiarbeidere på 1800 tallet.
Oppfatningene om økonomisk belastning ved oldsak/fornminnefund får arkeologene ta på egen kappe da de i tidligere tider belastede grunneiere utgravinger og vedlikehold av fornminner. Har hørt flere historier om det ved mine samtaler med grunneiere.Det sitter i, men jeg/vi sier alltid at løsfunn fører sjelden til utgravninger, og hvis de mot formodning skulle det vil det skje etter innhøstning og uten økonomisk belastning for bonden. Det er iallefall det arkeologene forteller oss.
Det er viktigere enn noengang at vi drar lasset i samme retning,jobber korrekt og har sterk indre justis.
Tilbage til toppen
Tommy Olesen [tommy]Medlem

Osted, Lejre Kommune
Indmeldt: Dec 06, 2007
Indlæg: 1090
Gå til Profil
Send en PM

IndlægSkrevet: Tir Aug 21, 2012 7:09 am    Tråd: Re: Samfunds-psykologi og en "nørde-hobby" - til reflektion !! Besvar, med citat

@Henrik - hvorfor gøre noget besværligt, der er såre simpelt: En arkæologisk udgravning, som følge af et eller flere detektorfund, skal ALDRIG bekostes af lodsejeren. Derimod får han kompensation og afgrødeerstatning, som vistnok er skattefrit (det sidste er jeg ikke hel sikker på). Det er det jeg fortæller mine lodsejere, hvis de spørger.
Så er der jo altid nogle grænsetilfælde. Hvis du gør et fund på en mark, hvor bonden er i gang med at bygge en ny stald eller lade, så kommer han til at betale. Men det ville han jo ha gjort i alle tilfælde, med mindre det ikke var blevet opdaget, at der var noget arkæologisk interessant der.
Men som hovedregel - lodsejeren blir holdt skadesfri.
Tilbage til toppen
Steen Agersø [agersoe]Medlem

Ærø
Indmeldt: Dec 06, 2007
Indlæg: 497
Gå til Profil
Send en PM

IndlægSkrevet: Tir Aug 21, 2012 1:25 pm    Tråd: Re: Samfunds-psykologi og en "nørde-hobby" - til reflektion Besvar, med citat

Enig, Tommy :tommel:
Desuden kan tilføjes, at lodsejer ofte ved større udgravninger begunstiges af en danefæ-godtgørelse for de enkeltfund, som findes af udgravningsholdet i udgravningsperioden.
Tilbage til toppen
Vis ikke tråde ældre end:   
Skriv ny tråd   Besvar indlægget   Printvenlig side     Forum indeksVores hobby Alle tidspunkter er GMT + 1 Timer
Side 1 af 1


Gå til:  
Du kan ikke skrive nye indlæg i dette forum
Du kan ikke besvare indlæg i dette forum
Du kan ikke rette dine indlæg i dette forum
Du kan ikke slette dine indlæg i dette forum
Du kan ikke stemme på afstemninger i dette forum
Du kan ikke tilføje filer i dette forum
Du kan ikke downloade filer fra dette forum