detectingpeople.dk › Forum › Funddebatten › Vores hobby › Er vi ved at blive vores egen værste fjende ???
detectingpeople.dk
Udvid/Kollaps indhold Detecting People

Udvid/Kollaps indhold Bruger Info

Velkommen Gæst

Hvem er hvor: 1 Gæster

Forum › Funddebatten › Vores hobby › Er vi ved at blive vores egen værste fjende ???
Er vi ved at blive vores egen værste fjende ???
Hvordan ser omverdenen på vores hobby?
Gå til side 1, 2, 3, 4, 5  Næste
Skriv ny tråd   Besvar indlægget   Printvenlig side     Forum indeksVores hobby
Vis foregående tråd :: Vis næste tråd  
Forfatter Besked
Steen Agersø [agersoe]Medlem

Ærø
Indmeldt: Dec 06, 2007
Indlæg: 497
Gå til Profil
Send en PM

IndlægSkrevet: Søn Dec 08, 2013 2:33 pm    Tråd: Er vi ved at blive vores egen værste fjende ??? Besvar, med citat

Kære medlemmer på DP

I forlængelse af nogle debatter på diverse Facebook-fora tager jeg lige et emne op, som vi simpelthen er nødt til "i fællesskab" at forholde os til.

Der er tre konkrete emner:

1) Behandling og registrering af fund, samt samarbejde med museerne
2) Mediernes fokusering på "skatte"
3) Nye detektorfolks forventinger

ad 1)

Der kommer i disse år hundredevis af nye detektoramatører til hobbyen. Samtidig er der forskellige holdninger også blandt "gamle" detektoramatører.
Vi har, så vidt jeg kan følge debatten, det problem, at man ser meget forskelligt på, hvordan og efter hvilke overordnede "regler" hobbyen bør dyrkes.

Diskussionerne går konkret på, at museumsfolk naturligvis ønsker, at der indlæses så mange genstande som muligt fra en fundplads.
Nogle detektorfolk argumenterer så med, at sålænge der er så lang behandlingstid og at der ikke udbetales godtgørelser for "små-skrammel", ja så behøver man ikke indlæse disse og kan bare smide dem i skidtkassen.

Her ligger problemet, da "skramlet" ofte kan være ting, som har stor betydning for forståelsen af fundstedet og dets økonomi.
Helt konkret kan det dreje sig om stumper af bly og bronze fra pladser fra jernalder og vikingetid. Her er det nødvendigt at indlæse disse også. Gør man ikke det, er det faktisk bedre at lade dem ligge i marken, da man jo "ødelægger fundbilledet", hvis disse bare rives ud af marken og smides ud.

Her er museerne i min optik nødt til at træde i karakter og irettesætte disse folk, som åbenbart kun "søger for godtgørelsen" ... da disse nemt kan få prædikatet "skattejægere" og det er til skade for HELE detektormiljøet.

Såfremt det ikke lykkes at "uddanne" nye detektorfolk til at "gøre det rigtige" ender det med, at museumsverdenen vil kræve uddannelse og autorisation af detektorfolk, som man f.eks. kender det fra en del områder i Tyskland. Her kan vi så diskutere, om det i virkeligheden ville være bedst, eller om vi for enhver pris vil fastholde modellen, som den er nu?

ad 2)

I 2013 (og årene før) har der været ekstrem fokus i medierne på skattefund. Her er så også glosen "skattejægere" blevet brugt flittigt, idet det jo lyder mere "sexet" end detektorfører eller amatørarkæolog. Udviklingen er uheldig, da det dels er med til at give nye detektorfolk en falsk opfattelse af hobbyen (mere om det i næste punkt) og skaber et billede af, at detektorfolk virkelig først og fremmest ER "skattejægere". Jeg kunne godt tænke mig nogle baggrundsprogrammer om det store registreringsarbejde, som detektorfolk udføre på pladser, hvor også de små og undseelige fund registreres. Her er programmerne om "Metaldetektiverne" et klasse-eksempel, men de er desværre ikke blevet vist landsdækkende.

ad 3)

I forbindelse med "nytilkomne" til hobbyen kan man registrere følgende problematikker:
a) - mange nye er påvirkede af medie-hurlumhej om skatte og har den opfattelse, at man køber en metaldetektor og træder ind på den nærmeste mark og BINGO, så ligger skatten der, og man kommer i Go´aften Danmark.
b) - man oplever, bl.a. her på DP, når den første frustration, blandt nogle af de nytilkomne, over kun at finde sølvpapir og kapsler har hobet sig op, ja så vendes frustrationerne mod "de gamle", som måske har gjort gode fund. Her kommer så et helt umotiveret "krav" om, at de gamle skal tage de nye med på deres marker ... hvorfor tillader jeg mig lige at spørge? De gamle har brugt 100-vis af timer på research, opnåelse af tilladelser og lange dage med rekognoscering uden at finde noget som helst, FØR de måske er så heldige at løbe ind i et fundsted. ( ... at nogle "gamle" så vælger at gøre det alligevel er en anden ting)
c) - bør der udarbejdes en prøve / "optagelsesprøve" for detektorfolk, før man kan søge med et samarbejde med et museum? - eller er det nok, at man på forskellige fora, som f.eks. her på DP forsøger at "uddanne hinanden".

Lad mig til sidst lige understrege, at det heldigvis er sådan, at langt hovedparten af de nytilkomne detektorfolk "gør ALT det rigtige" ... og det er naturligvis ikke dem, som mit indlæg er møntet på. Det er møntet på de få, som kan ødelægge det for de mange.

Det ovenstående vil givetvis provokere nogen, men det sådan set også meningen, så vi kan få debatten om det.

Jeg håber, at I vil komme med jeres holdninger til dette.
Tilbage til toppen
Tobias Bondesson [Tobias]Medlem

Malmö, Sverige
Indmeldt: Feb 09, 2008
Indlæg: 295
Gå til Profil
Send en PM

IndlægSkrevet: Søn Dec 08, 2013 3:11 pm    Tråd: Re: Er vi ved at blive vores egen værste fjende ??? Besvar, med citat

Dette kommer til at blive en spaendende tråd :yes: Återkommer med mina synspunkter efter jag samlat tankarna Vinker

_________________
Tobias aderat
Tilbage til toppen
Arne Hertz [Arne Hertz]Medlem

Haderslev
Indmeldt: Sep 08, 2013
Indlæg: 9
Gå til Profil
Send en PM

IndlægSkrevet: Søn Dec 08, 2013 3:27 pm    Tråd: Re: Er vi ved at blive vores egen værste fjende ??? Besvar, med citat

Et godt sted at begynde var måske her på siden. En lille basal håndbog som beskriver f.eks hvor dybt man kan grave, GPS, fundhåndtering f.eks ikke rense/slide for meget på fund. Forståelse for fundkomplekser, hvor hvert uregistreret fund stjæler informatin om pladsen. Ikke kun fokusere på om det er danefæ elller ej. F.eks går jeg på en plads hvor der i 16-1700 lå en gård og jeg gemmer stort set alt, dog uden at opmåle "skrammel".
På et tidspunkt får museer det hele til gennemsyn og kan lave et notat om det.

Jeg sikker på at det ville være til stor glæde for arkæologer og historikere, hvis alle mønter der ikke er danefæ, blev indrapporteret med information om hvilket ejerlav de er fundet i.

Eller også skulle nationalmuseet skrive en håndbog , som sider som denne kan linke til . Måske et tema til mødet d. 31.1.14

Det er nemt at kommentere på nybegynderes fejl, men er det ikke bedre at være med til at give dem den rigtige information før de laver for mange "fejl"

Dem der sælger detektorer har efter min mening også et ansvar her.

_________________
0
Tilbage til toppen
Steen Agersø [agersoe]Medlem

Ærø
Indmeldt: Dec 06, 2007
Indlæg: 497
Gå til Profil
Send en PM

IndlægSkrevet: Søn Dec 08, 2013 3:34 pm    Tråd: Re: Er vi ved at blive vores egen værste fjende ??? Besvar, med citat

Arne, jeg er meget enig med dig. :tommel:
Jeg håber ikke, at mit indlæg opfattes som at "kommentere på nybegynderes fejl".
Det er ikke hensigten. Indlægget er mere en kommentar på dem, som IKKE ønsker at søge "videnskabeligt", med henvisning til, at der ikke udbetales godtgørelse for alle "små-stumperne". Altså en diskussion af, hvorvidt man overhovedet kan bruge det som argument.
Jeg er også enig i, at der bør udarbejdes helt målrettet information og vejledning til nye detektorbrugere (og gamle).
Tilbage til toppen
Arne Hertz [Arne Hertz]Medlem

Haderslev
Indmeldt: Sep 08, 2013
Indlæg: 9
Gå til Profil
Send en PM

IndlægSkrevet: Søn Dec 08, 2013 3:49 pm    Tråd: Re: Er vi ved at blive vores egen værste fjende ??? Besvar, med citat

Det var ikke ment som kritik af dit indlæg. Min kommentar var mere generelt møntet på at ,folk der har lagt noget op til os andre, til tider får nogle kommentarere, som måske havde været unødvendige, hvis vi der har erfaring delte lidt ud af den.
For en ordens skyld så har jeg tidligere arbejdet for Museum Sønderjylland som ufaglært på udgravninger og har derfor rimeligt styr på hvornår jeg er ved at komme derned hvor det er "forbudt" selv om det er svært når signalet er der.

_________________
0
Tilbage til toppen
Tommy Olesen [tommy]Medlem

Osted, Lejre Kommune
Indmeldt: Dec 06, 2007
Indlæg: 1090
Gå til Profil
Send en PM

IndlægSkrevet: Søn Dec 08, 2013 3:50 pm    Tråd: Re: Er vi ved at blive vores egen værste fjende ??? Besvar, med citat

Godt "initiv", som Kresten Poulsgård ville ha sagt. Håber det vil blive en god og saglig debat og husk - fordi man ikke er enige, behøver de andre ikke være dumme.
Tilbage til toppen
Peter Kobbernagel [Peter K]Medlem

Stenlille
Indmeldt: Feb 22, 2013
Indlæg: 95
Gå til Profil
Send en PM

IndlægSkrevet: Søn Dec 08, 2013 6:34 pm    Tråd: Re: Er vi ved at blive vores egen værste fjende ??? Besvar, med citat

Det er min interesse for historie, der har gjort at jeg købte en detektor. Derfor ønsker jeg til enhver tid at gøre det rigtige mht. mine fund!
Jeg undrede mig derfor, første gang jeg var på museet, over de ting de IKKE ville have, det er bl.a. derfor jeg ofte har spurgt de mere erfarne folk, om det er noget deres museer normalt tager imod!
Det virkede ihvertfald på mig, som om de kun ønskede at modtage det der enten var, eller potentielt var, danefæ! Måske skyldes det at jeg var/er nybegynder og det de ikke gad tage imod rent faktisk ikke var interessant, men når jeg som nybegynder står med en fornemmelse af at de kun gider modtage potentielt danefæ, så mener jeg at museet har et problem! De burde jo netop pointere at jeg havde gjort det rigtige ved at registrere det jeg ikke vidste hvad var!

Og nej, jeg stod ikke med 500 stykker metalskrot! Wauv
Tilbage til toppen
Henrik [Henrikras]Medlem

DK
Indmeldt: Jun 26, 2012
Indlæg: 250
Gå til Profil
Send en PM

IndlægSkrevet: Søn Dec 08, 2013 6:35 pm    Tråd: Re: Er vi ved at blive vores egen værste fjende ??? Besvar, med citat

En ide ! Etablere en landsdækkende gruppe, hvor der inviteres "en" fra hver af alle foreninger og klubber som en repræsentant i gruppen. En slags tænketank som har det mål at komme med løsnings forslag til fremtidens detektor hobby.
Denne gruppe kan også lytte til argumenter fra de forskellige fora, kigge over landegrænser, osv. (en gruppe med det store overblik.)
Museums verden udpeger ligeledes en eller to repræsentanter som skal deltage i gruppen sammen med amatør detektor arkæologerne, til et endeligt forslag om hvordan man kunne udvikle et unikt system; lov / licens / detektor (jagt) tegn / folder..... "What ever " forslaget til en løsning måtte blive.
Hvis niveuet virkeligt blandt detektor folk i DK gennemsnitlig er faldne eller måske alarmerende, så kan man nok ikke skrive sig ud af problemerne, men der skal tages affære... Det kunne så være ala denne ide, hvis det overhovedet er så slemt, som bl.a den sidste lange tråd på Facebook gav indtryk af !!! Personligt tror jeg ikke det er så slemt , der altid være en lille % som trækker ned, uanset hvilke hobby, sport, erhverv, osv. man kigger på... Den lille % ses og høres bare mest, desværre.
Det virker også som om Mogens Bo gerne så Fyns museum ønske om en høj standard, helst skulle forplante sig landet over, sagt i den viden at nogle museer slet ikke er i samme gear som Fyns museum er, og er det så overhovedet Natmus's ønske alt dette, eller er det kun Mogens Bo som slår på jungle trommerne!!
Tilbage til toppen
Tommy Olesen [tommy]Medlem

Osted, Lejre Kommune
Indmeldt: Dec 06, 2007
Indlæg: 1090
Gå til Profil
Send en PM

IndlægSkrevet: Søn Dec 08, 2013 7:19 pm    Tråd: Re: Er vi ved at blive vores egen værste fjende ??? Besvar, med citat

Jeg tror den første betingelse for at vi kan komme videre er, at alle lokalmuseer har de samme retningslinjer og det har de åbenbart ikke. Så mon ikke nogen (NM eller MBH) kunne starte der. Når først alle lokalmuseer har samme politik, så vil det vel hurtigt forplante sig videre til os. Og så er det som Steen starter med at skrive, kun en lille procentdel af os der udgør et problem - de fleste af os skal vel bare vejledes.
Tilbage til toppen
Flemming Nielsen [flemse]Medlem

Kirkevangen 3 a Gørlev
Indmeldt: Dec 28, 2007
Indlæg: 193
Gå til Profil
Send en PM

IndlægSkrevet: Søn Dec 08, 2013 8:28 pm    Tråd: Re: Er vi ved at blive vores egen værste fjende ??? Besvar, med citat

Jeg tror det er de færreste museér, som er ressourcestærke nok til, at registrere hver eneste lille bly og bronzedims.
Det kræver man er rigtig godt inde i mapinfo, og det er kun for de helt hardcore skulle jeg hilse og sige.
Langt de fleste arkæologer arbejder slet ikke med mapinfo, da der kun bliver skræddersyet kurser, engang om året ca.
Det er måske svært, at forstå, men i kan vel selv fornemme, hvor ressourcesvage de fleste museér er økonomisk lige pt.
Jeg tror absolut ikke, at der bliver tilført flere økonomiske midler i fremtiden, da tendensen ikke peger i den retning.
Tilbage til toppen
René Skjødt [Skjødt]Medlem

9530-Støvring
Indmeldt: Okt 13, 2009
Indlæg: 385
Gå til Profil
Send en PM

IndlægSkrevet: Søn Dec 08, 2013 9:30 pm    Tråd: Re: Er vi ved at blive vores egen værste fjende ??? Besvar, med citat

Har tidligere fortalt min historie, der ligner den Peter K fremfører i ovenstående indlæg, at museet slet ikke er interesseret i at modtage mange af de effekter vi kommer med.
Så er det store spørgsmål jo så, om vi burde lade disse effekter ligge på marken, til denne måske viser sig at være så god, at museet fatter interesse for den samlede fundmasse fra lokaliteten.
Tror desværre ikke dette vil fænge blandt os, da vi så risikerer at grave de samme effekter op mange gange over en årrække.

Så, som det anføres i andre indlæg, burde museerne være de første der ensartede sig og så skal vi nok følge trop.......

Jeg glæder mig til detektordagen på NM i januar og til at høre om den officielle holdning er som Mogens Bo beskriver den, eller den er mere nuanceret.

Certificering af Detektor-førere. Hmmmm .....ja måske var det faktisk en ide.

Måske bare et kursus som E-learning ?? Den skal der nok lige tænkes lidt mere over.
Tilbage til toppen
Henrik Warding [warding]Medlem

Baldersvej 3 9640 Farsø
Indmeldt: Jan 12, 2013
Indlæg: 17
Gå til Profil
Send en PM

IndlægSkrevet: Søn Dec 08, 2013 10:50 pm    Tråd: Re: Er vi ved at blive vores egen værste fjende ??? Besvar, med citat

Jeg har kun været i gang i 1 år, og har ledt efter et begynderkursus, netop fordi jeg gerne vil lære hvordan tingene fungere, men har måtte lære tingene som udfordringerne kom. Først læse om hvad de erfarende mener om de forskellige detektorer og så købe den man selv mener kan bruges, og så er man i gang. Men hov, hvordan fungere sådan en dævl, heldigvis blev den købt hos Jesper hvor der er dansk manual med, men alligevel. Men hov, tingene man finder skal jo også registres, igen læse om hvad de erfarende mener om gps, og så købe den man mener kan bruges. og hov, hvordan virker sådan en og hvad skal jeg skrive hvis jeg finder noget, og til hvem. Sådan gik min den første tid i detektorverden, med at finde ud af hvordan tingene fungere, og ikke mindst reglerne, både de skrevne og uskrevne, de forskellige slags kort og hvordan man bruger dem rigtigt. Ikke at jeg har noget imod at sætte mig ind i reglerne, som jo høre sig til når man begynder på noget nyt, men hvis nu de lokale klubber kunne arranger nogle begynderkurser så kunne man få nogle seriøse og dygtigere detektorfører samt lære folk bedre at kende.. Der hvor jeg har lært mest er gennem netop denne side, Detectingpeople.dk. Og jeg har stadig meget at lære endnu.. Så mange tak for hjælpen, om det så er på et direkte spørgsmål eller om man finder et tip på forum til hvordan man indstiller sin gps, eller hvad som helst, så er der altid hjælp.. :) :)
Tilbage til toppen
Thomas Norup [Maxi]Medlem

Møgelkærsvinget 8 7130 Juelsminde
Indmeldt: Mai 21, 2011
Indlæg: 46
Gå til Profil
Send en PM

IndlægSkrevet: Man Dec 09, 2013 12:05 am    Tråd: Re: Er vi ved at blive vores egen værste fjende ??? Besvar, med citat

Når man skriver at museum ikke vil have dem er der vil tale om at de ikke mener det vil blive betragtet som danefæ?. Jeg mener,de ting kan man vil give til det lokale museum såfremt de ønsker det. Vil de ikke have dem,må man vil gå ud fra at de har så lidt værdi at en evt registrering er nok.
Tilbage til toppen
Brian Bechmann (Tidl bruger) [bechmann77]Medlem

Nord fyn
Indmeldt: Feb 28, 2011
Indlæg: 444
Gå til Profil
Send en PM

IndlægSkrevet: Man Dec 09, 2013 7:53 am    Tråd: Re: Er vi ved at blive vores egen værste fjende ??? Besvar, med citat

Jeg kunne ikke være mere enig med steen.

folk der går på en mark glemmer til tider betydningen af de små genstande
En fibula er eks i min optik blot en fibula
dette hvad enten den er hel eller halv, fortinnet guldbelagt eller alm grøn i patinaen
naturligvis skal den indleveres med samme omhu som evt det tredie guldhorn
men hvorimod eks små smelteklumper i bronce vægtlodder osv fortæller meget mere

Derfor !!!

Når man går på en mark så betragt oldtiden som et puslespil
for hver ting man finder har man en brik til at samle det
smider man bare en brik væk bliver billedet aldrig komplet
Tilbage til toppen
René Skjødt [Skjødt]Medlem

9530-Støvring
Indmeldt: Okt 13, 2009
Indlæg: 385
Gå til Profil
Send en PM

IndlægSkrevet: Man Dec 09, 2013 8:46 am    Tråd: Re: Er vi ved at blive vores egen værste fjende ??? Besvar, med citat

@Thomas. Når jeg skriver at museet ikke vil have dem er der tale om følgende.
Da jeg første gang afleverede genstande til vurdering på museet havde jeg ca. 60 genstande med ind i poser med GPS og forslag til ID påskrevet. Jeg havde derudover en samlet pose skår, smelteklumper og andet med derind, for netop at spørge til disse, om de var interessante for museet og om de skulle indleveres fremadrettet. Husk at jeg var ny i hobbyen.

Den flinke museumsmand sorterede i poserne og beholdt ca. 30 som han ville sende ind til vurdering.

De resterende fik jeg besked på, at jeg kunne tage med hjem igen, da de indeholdt effekter, der enten ikke var danefæ, eller ting som de havde nok af og som derfor ikke ville blive erklæret danefæ.
I disse poser var blandt andet. Seglstamper, tenvægte, musketkugler og lignende.

Min pose med skår, smelteklumper osv. kiggede han kort på og sagde " Ja det ligger der over det hele".

Ved min anden aflevering, havde jeg lært lektien lidt bedre og kun medtaget det der var sikkert danefæ, samt en enkelt tenvægt jeg syntes var så pænt ornamenteret, at den måske kunne sendes ind, samt et par effekter jeg ikke anede hvad var og derfor måtte præsentere for museet.

Min tenvægt fik jeg med hjem igen, da den ikke var usædvanlig og den ene af mine ukendte effekter, kunne heller ikke identificeres, blandt de arkæologer, der var til stede den dag, men de mente den sikkert ikke var danefæ, så den kom også med hjem igen.

Ved min 3 aflevering. Her var den normale arkæolog syg og jeg talte med en anden. Han modtog alt jeg havde med ind, men skrev ingen kvittering, da han ikke var uddannet i dette. Denne kom efterfølgende pr. mail og alt blev sendt til vurdering.

Jeg kan ikke lade være med at tænke, at havde jeg ved min 1 aflevering truffet den arkæolog, der modtog min 3 aflevering, havde jeg måske fået et andet syn på, hvad de ønskede af mig.

Jeg har efterfølgende talt med en 3 medarbejder, der ligesom har overtaget dele af indleveringsprocessen og aldrig, har han spurgt til at få andet indleveret end det de havde fået.

DELE AF OPRINDELIGT INDLÆG SLETTET AF SKRIBENT.


Sidst rettet af René Skjødt [Skjødt] den Man Dec 09, 2013 2:49 pm, rettet 1 gang
Tilbage til toppen
Vis ikke tråde ældre end:   
Skriv ny tråd   Besvar indlægget   Printvenlig side     Forum indeksVores hobby Alle tidspunkter er GMT + 1 Timer
Gå til side 1, 2, 3, 4, 5  Næste
Side 1 af 5


Gå til:  
Du kan ikke skrive nye indlæg i dette forum
Du kan ikke besvare indlæg i dette forum
Du kan ikke rette dine indlæg i dette forum
Du kan ikke slette dine indlæg i dette forum
Du kan ikke stemme på afstemninger i dette forum
Du kan ikke tilføje filer i dette forum
Du kan ikke downloade filer fra dette forum