l detectingpeople.dk › Detektor › Detektorture og træf › Ikke detektor billeder
detectingpeople.dk
Udvid/Kollaps indhold Detecting People

Udvid/Kollaps indhold Bruger Info

Velkommen Gæst

Hvem er hvor: 1 Gæster

Detektor › Detektorture og træf › Ikke detektor billeder

Hjem

Nyeste fund
/

kommentarer

Mest sete
/

bedømte


 DetektorDetektorture og træf › Ikke detektor billeder 
Retur til oversigt Vis/skjul billede information Slideshow BILLEDE 13/94 Send dette billede som et e-postkort Se forrige billede Se næste billede
Løsning til gættekonkurrence - og et nyt spørgsmål
Som allerede gættet, så er det til venstre overlæge Ejnar Hovesen (1920-90), formand for Djurslands Museum, der sammen gårdejer Aage Nielsen Bang har stillet Kiralskatten, Danmarks største møntskat, til skue.

Billedet fortjener at ledsages af Hovesens beretning om fundet:

"Tirsdag den 7. november 1967 blev jeg ringet op af ejeren af "Djursgård", proprietær Lunøe, som fortalte, at hans nabo, gdr. Aage Nielsen Bang, under pløjning var stødt på noget hårdt i jorden - vistnok en krukke eller kedel. Om jeg ville komme ud for at kigge på det. Sammen med min søn tog jeg straks af sted, og kl. ca. 14,30 var vi ved findestedet, matr. nr. 2z, Kirialgaarde, Enslev sogn, Nørre herred, Randers amt.

Ejeren, gdr. Aage Bang, fortalte, at han havde kørt og pløjet med sin traktor, da han bemærkede, at plovjernet stødte imod noget hårdt i jorden. Først regnede han med, at ploven havde ramt en sten, hvilket han så ofte tidligere havde været ude for(!), og han fortsatte kørslen. Da han havde vendt sin traktor og kom tilbage til samme sted, fik han øje på nogle små metalstykker, som lå spredt i jorden omkring et ganske lille hul, som var fremkommet ved sammenstødet.

Da vi ankom til stedet, stod både Aage Bang og naboen, proprietær Lunøe, vagt ved hullet, således at intet var blevet fjernet. Spredt i den nypløjede muld fandtes talrige småmønter, og man havde samlet en lille dynge på en papirsæk. Desuden fandt vi flere større og mindre brudstykker af bronze - tydeligt fra randen af en stor krukke eller kedel. Blandt stykkerne var de to ører, og endelig fandtes spredt i den løse jord omkring hullet mange stykker af tyndt, brunt læder eller skind.

Hullet i jorden målte ca. 15x20 cm, og igennem det kunne vi se ned i en kedel, som var næsten fyldt af en overvældende mængde små sølvmønter. Den indvendige side af kedlen føltes jævn og glat og gav indtryk af at være indtakt."

Så vidt Hovesen. Det afdækkede herefter et felt på 1½x1½ meter, hvorved bl.a. den "lille" malmgryde dukkede op. Dagen efter besigtigede museumsinspektør Jørgen Steen Jensen fra M&M fundet, hvorefter fundet blev udstillet på Djurslands Museum 11.-12. november.

Og så det nye spørgsmål: Tre måneder senere, 12. februar 1968, blev Hovesen ringet op angående et andet bemærkelsesværdigt skattefund. Hvad var det for et fund?
 
 
Billede information
Tilføjet af:xHeelgrasper
Landsdel:Anden
Fundet med:Andet
Album navn:Ikke detektor billeder
Foreslå et andet album. Klik her.
Vist:428 gange
URL:www.detecting.dk/coppermine/displayimage/pid=33246.html
 Peter Ankjær [28. September 2011 kl. 01:58]
  Jae......det må så være sølvskatten fra Balle www.danskmoent.dk/arti...1balle.htm , tror at det er 'dovderen' til venstre, ham med slipset :idea:
 Christian Kejser Birkedal [28. September 2011 kl. 02:22]
  hov hov... gætteren skal fandme da lige have lidt credit :) faktisk fandt jeg udelukkende frem til det rigtige svar ved at gennemse samtlige skattefund fra 1965-1975 som jeg mente billedet måtte stamme fra... havde aldrig set billedet før. SÅ JEG ER DYYYYYYYYYYGTIG :) hehe!
 Christian Kejser Birkedal [28. September 2011 kl. 02:24]
  P.S hvor må det være fantastisk at stå med hænderne i slige fundsager... WAU!!!
 Heelgrasper [28. September 2011 kl. 02:50]
  @Kejser, selvfølgelig: Stoooor dreng! Såååå dygtig :-D @Peter, helt rigtigt, Balleskatten, den største sølvskat fra svenskerkrigens tid. Så i alt var den gode doktor med til at udgrave noget nær sin egen vægt i sølvmønter i løbet af få måneder. Og selvfølgelig er det ham til venstre, det var en tanketorsk, da jeg skrev højre (nu er det rettet)
 Heelgrasper [28. September 2011 kl. 02:52]
  I øvrigt har jeg også kun set billedet et enkelt sted, underligt nok. Måske er det aldrig endt i et museumsarkiv og derfor ikke blevet brugt

Udvid/Kollaps indhold Album links

Udvid/Kollaps indhold Leksikon

Udvid/Kollaps indhold Dagen i dag i historien