l detectingpeople.dk › Detektor
detectingpeople.dk
Udvid/Kollaps indhold Detecting People

Udvid/Kollaps indhold Bruger Info

Velkommen Gæst

Hvem er hvor: 1 Gæster

Detektor

Hjem

Nyeste fund
/

kommentarer

Mest sete
/

bedømte


 DetektorMønterMønter Dirhems › Dirhems 
Retur til oversigt Vis/skjul billede information Slideshow BILLEDE 5/378 Send dette billede som et e-postkort Se forrige billede Se næste billede
Falsk dirhem ?
- Da den kom op af jorden lignede den mest et stykke aluminium, og belægningerne skyldes mosejorden den lå i (troede jeg - se kommentarer), men efter en nænsom afrensning lader det til, at der er tale om et lag forsølvning, fremfor en massiv mønt (selvom vægten og lyden minder om en sølvmønt).
Nøgleord: Mnt Dirhem Dirham Denar KufiskKlik for at se fuld strrelse billede
Klik her for at bne fundet i separat fuld vindue


Falsk dirhem ?
- Da den kom op af jorden lignede den mest et stykke aluminium, og belægningerne skyldes mosejorden den lå i (troede jeg - se kommentarer), men efter en nænsom afrensning lader det til, at der er tale om et lag forsølvning, fremfor en massiv mønt (selvom vægten og lyden minder om en sølvmønt).
 
 
Billede information
Tilføjet af:JanH
Mål:24 mm
Metal:Sølv, Kobber, Jern
Landsdel:Fyn
Fundet med:
XP Deus

Album navn:Dirhems
Foreslå et andet album. Klik her.
Nøgleord:Mnt Dirhem Dirham Denar Kufisk
Vist:177 gange
URL:www.detecting.dk/coppermine/displayimage/pid=69959.html
 Sop [01. April 2018 kl. 10:24]
  Mit gæt er det er en forfalskning af en dirhem hvor der er lagt et lag sølv udenpå for at snyde, men mente dog at de brugte kobber til den slags. Men den blir de sikkert meget glade for inde ved natmus hvis den er. :0) men hvis Tobias kommer på på et tidspunkt kan han nok gi en bedre forklaring.
 Thosland [01. April 2018 kl. 11:08]
  @SOP tak for kommentaren - jeg tager det sådan, at du mener der er tale om en dirhem, ægte eller ej. Dejligt uanset :yes: Ja det ville være skønt, hvis der er en ekspert på området der kigger med Zoom
 iohannes M S [01. April 2018 kl. 15:47]
  Stort tillykke. Forfalskninger er ikke serligt almindelige så den blir MM helt sikkert meget glade for.
 Sop [02. April 2018 kl. 04:47]
  Thosland
Ja det jeg mente var, at mit bud er for at evt. spare sølv vægten har de lavet en jernkerne, ser ud til at der er to lødighedsmærker i den men svært at dømme så dårlig stand den er i.og at den måske har været brugt til på hæng. Det lille stykke der mangler ligner at der har været slet et hul i det hjørne??? :tommel: Men mega fedt fund.
 Thosland [02. April 2018 kl. 06:09]
  @IMS - Mange tak for det Thumbsup
@IMS & @SOP - Jeg tror ved nærmere eftersyn at I begge har ret - det er et lag forsølvning der ligger udenpå en kerne af kobber/kobberlegering, eller jern. Så der må være tale om en forfalskning. Det kunne godt være indridsede lødighedsmærker, men jeg synes nu ikke, det manglende stykke antyder spor efter ophæng. Spørgsmålet er, hvad indskriften siger, hvis den siger noget og ikke bare er kaudervælsk, som det ofte er tilfældet med eftergjorte (europæisk fremstillede?) stykker. Men et dejligt fund er det bestemt, og det er nok værd at tjekke, om der skulle ligge flere i området, eller der blot er tale om en enlig svale. Tobias er et godt bud på en dygtig kender, der kan udtale sig om det :yes:
 Lars Svensson [04. April 2018 kl. 09:07]
  Mega-spændende, hvis det er en forfalskning Zoom
 Thosland [05. April 2018 kl. 06:37]
  @LS - Det er det :yes: Hvis jeg bare kunne få den tidsbestemt lidt nærmere, ville jeg muligvis også kunne knytte den til andre lignende fund i området Zoom
 Thosland [10. April 2018 kl. 13:28]
  Seneste nyt. Efter forespørgsel til Natmus kom følgende svar fra seniorforsker Helle Horsnæs, Middelalder, Renæssance og Numismatik (uddrag):

"I første omgang kan jeg sige, at det rent stilistisk ser ud til at være en ’subferrat’ udgave af en abbasidisk mønt. Det vil sige, at den tilsyneladende består af en kerne af jern, hvorpå der er lagt et lag af sølv. Lad endelig være med at forsøge afrensning."

"Jeg kan ikke umiddelbart aflæse datering og prægested ud fra fotos, men en sandsynlig datering ligger i 800-tallet. Endnu mere spændende er det, at mønten ser ud til at være forsynes med de såkaldte ’nicks’ – det er testmærker, som er lavet med et skarpt instrument (måske en nål eller en lille kniv?) og som fremstår som tynde ridser på tværs af møntens rand."

Så det ser ud til, du havde ret i antagelsen @SOP - nice shot! :tommel:

Så meget klogere kan jeg nu glæde min lodsejer med den spændende baghistorie :yes:

NB - bemærk at der ikke nødvendigvis er tale om en "forfalskning", men måske en "efterligning". Og det har noget at sige i forhold til tolkningen af fundet!
 Sop [11. April 2018 kl. 20:24]
  Fedt, og tak for beskrivelsen som du har fået. :0) :tommel:

Udvid/Kollaps indhold Se her
Racer 2
Ny model

Udvid/Kollaps indhold Album links

Udvid/Kollaps indhold Seneste forumindlæg

Udvid/Kollaps indhold Leksikon

Udvid/Kollaps indhold Dagen i dag i historien